Zekat ve Fitreler, Devletin Başlattığı Bağış Kampanyasına Verilebilir mi?

Alparslan Kuytul Hoca, başlatılan bağış kampanyası kapsamında zekat ve fitrelerin devlete verilip verilmeyeceği sorusunu yanıtladı.

Zekat ve Fitreler, Devletin Başlattığı Bağış Kampanyasına Verilebilir mi?
07 Nis 2020 11:01:00

Alparslan Kuytul Hoca, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın vermiş olduğu fetvayı okumadığını ancak yardımların zekât niyetiyle devlete verilebileceği bildirildiyse bunun dinen doğru olmadığını şu sözlerle kaydetti: “Eğer virüs sebebiyle çalışamayan, işten çıkarılmış ya da herhangi bir sebeple fakir olan birine veriyorsanız olabilir. Ancak devlete vereyim, devlet onlara versin, derseniz bu doğru olmaz. Çünkü ben devletin o parayı alıp da başka faaliyetlerde kullanmayacağından emin değilim. Diyanetin fetvasını okumadım, fakat fetva bu yönde ise doğru değil. 20 yıldır deprem sigortası yapılıyor, halktan para toplanıyor. Bu paralar nerede, belli değil.”

"Paralar gerçekten fakirlere mi verilecek?"

Devletin toplanan paraları nerede kullanacağından emin olmadığını belirten Alparslan Hoca: “Bu zekâtlar, fitreler nasıl kullanılacak? Gerçekten fakirlere mi verilecek, yoksa başka alanlardaki açıklarda mı kullanılacak, emin değilim. Devlet ne derse desin, ben güvenmiyorum. Enflasyon rakamını bile değiştirerek söyleyen bir devlete niye güveneyim, enflasyon Türkiye’de gerçekten %11 mi? Hükümetin rakamlarına göre 2019 enflasyonu %11’dir. Kim buna inanıyor?” ifadelerini kullandı.

“Zekât ve fitreler erken verilebilir”

Cumhurbaşkanı’nın vatandaşlara: “Zekâtlarınızı erken verin” çağrısını değerlendiren Alparslan Hoca: “İnsan isterse her sene hesabını yeniden yapmak şartıyla 10 yıllık zekâtını da verebilir. Günü geldiğinde hesaplarını yeniler, eğer az ise üstünü tamamlar hatta çok vermişse gidip geri isteme hakkı bile vardır. Eğer verdiği para hala fakirin elinde duruyorsa fazlasını isteyebilir ama o para kullanılmış ise isteyemez. Tekrar istemekte hoş bir davranış değildir ama kastettiğim fetva yönünden caiz olmasıdır” dedi.



0 Yorum

Yorum Yaz