AB: Rusya'nın saldırganlıklarına uygun şekilde karşılık vereceğiz

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Büyükelçiler Konferansı'na gönderdiği video mesajında, Rusya'nın Ukrayna sınırında askeri hareketliliği ve tahkimatına değinmek gerektiğini söyledi.

AB: Rusya'nın saldırganlıklarına uygun şekilde karşılık vereceğiz
07 Ara 2021 19:48:53

Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine AB'nin "sarsılmaz" desteği bulunduğunu vurgulayan von der Leyen, "Moldova'nın reformcu hükümetini sindirmeye yönelik çabalar" bulunduğunu da dile getirdi.

"AB, kendisine ve Ukrayna dahil olmak üzere komşularına karşı uluslararası hukukun ihlali veya herhangi bir kötü niyetli eylemi de içeren saldırganlıklara uygun şekilde karşılık verecektir. Bu karşılık mevcut yaptırımların güçlü şekilde artırılması ve genişletilmesi şeklinde olacaktır. Ayrıca, ilave kısıtlayıcı tedbirler almaya da hazırız."

Rusya'ya verilecek karşılığı AB gibi düşünen ortaklarıyla koordinasyon içinde yürüteceklerini ifade eden von der Leyen, Moskova ile yapıcı bir ilişki istediklerini ancak bunun Rusya'ya bağlı olduğunu söyledi.

Birçok ülke Rusya'ya uyarıda bulundu

ABD başta olmak üzere birçok Batılı ülke, Rusya'nın Ukrayna sınırında son zamanlarda askeri tahkimat yaptığını, Ukrayna'ya yönelik bir saldırgan tutum karşısında sert tepki verecekleri uyarısında bulunuyor.

Son olarak geçen hafta Letonya'nın başkenti Riga'da düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısında da üye ülkelerin Rusya'ya yaptırım uygulayacağı uyarısı yapılmıştı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Bakanlar, Rusya’nın gelecekte herhangi bir saldırganlığının yüksek bedeli, siyasi ve ekonomik sonuçları olacağını açıkça ifade etmiştir." ifadesini kullanmıştı.

Rusya ise saldırgan tutum suçlamasını reddediyor ve sınırları yakınında NATO mevcudiyetine veya NATO'nun doğuya doğru genişlemesine karşı çıkıyor.



0 Yorum

Yorum Yaz