Allah’ın Ayı Muharrem ve Oruç

Hicri yılın başlangıcı olan Muharrem ayı, bugün itibariyle başladı. Rasulullah Sallallahu Aleyhi Ve Sellem: “Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur” buyurarak bu ayın önemine değinmektedir.

Allah’ın Ayı Muharrem ve Oruç
20 Ağu 2020 13:12:33

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) 9. günü seferde bulunduğundan yalnız 10. günü oruç tutmuşlar ve “Sağ olursak gelecek sene 9. günü de tutarız.” buyurmuşlardır.

Muharrem ayının birinden onuna kadar 10 gün oruç tutmak fazîletli ibâdetlerdendir. Bu on günlük orucu tutamayanlar, mümkünse 8, 9 ve 10. günlerde oruç tutmalıdırlar.

Ebû Hüreyre -radıyallâhu anh-'den şöyle dediği nakledilmiştir:

Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz'e farz namazdan sonra hangi namazın ve Ramazan ayı orucundan sonra hangi orucun efdal olduğu soruldu da:

'Farz namazdan sonra en faziletli namaz, gece yarısı kılınan namazdır. Ramazan ayından sonra en faziletli oruç, Allâh'ın ayı olan Muharrem orucudur.' buyurdular. (Sahîh-i Müslim Tercemesi ve Şerhi 6 / 235)

Hazret-i Ali (r.a.) demiştir ki:

'Adamın biri gelip, Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve selem- Efendimize sordu:

Ramazan'dan sonra hangi ayda oruç tutmamı emredersin?

Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz:

'-Ramazan'dan sonra oruç tutacaksan, Muharrem ayında tut Çünkü o, Allâh'ın ayı'dır. O ayda bir gün vardır ki, o günde Allâh geçmiş kavimlerden birinin tevbesini kabul etmiştir.Yine o nünde gelecek diğer kavimlerin de günahlarını afv eder.' buyurdu. (Tâc Tercemesi 2/146)



0 Yorum

Yorum Yaz