Habere göre, 30 ila 40 yaş aralığındaki ataşeler, danışmanlar ve daire başkan yardımcıları, Gazze'deki sivil ölümlerin artmasına rağmen Berlin yönetiminin sessiz kalmasından rahatsız.
Soykırımcı İsrail’in uluslararası hukuku ihlal ettiğini savunan diplomatlar, Almanya’nın İsrail'e uyguladığı yaklaşımın, Rusya’ya gösterdiği sert tutumla çeliştiğini düşünüyor.
Genç diplomatların, kısa süre önce göreve başlayan Dışişleri Bakanı Johann Wadephul’dan işgalci İsrail’e karşı daha sert önlemler almasını talep ettikleri bildirildi. Bakanlık sözcüsü, diplomatların eleştirilerini dile getirdiği sohbet grubunun varlığını doğrularken, Wadephul ile yakın zamanda bir görüşme yapılmasının planlandığını da açıkladı.
Spiegel’in edindiği bilgilere göre bu genç diplomatlar, bu ay başında Alman hükümetine yönelik bir bildiri yayımlayan 13 eski büyükelçiyle de temas halinde. Bildiride, katil İsrail’e yönelik silah satışlarının kısıtlanması ve askeri işbirliğinin sınırlandırılması çağrısı yapılmıştı.
Dışişleri Bakanı Wadephul, geçtiğimiz günlerde verdiği röportajda “Biz İsrail’in tarafındayız” demiş ve Almanya’nın İsrail’e karşı değişmeyecek bir sorumluluğu olduğunu vurgulamıştı.
Ancak Başbakan Merz’in, İsrail’in Gazze’deki saldırılarını kınamasına rağmen AB ülkelerinin yayımladığı Gazze bildirisine imza atmaması, hem koalisyon ortakları hem kamuoyunda tepki toplamıştı.
Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında yaşanan bu son anlaşmazlık, üç aylık koalisyonun üçüncü büyük krizine işaret ediyor.
SPD'nin Merz hükümetinin Gazze bildirisine katılmamasına yönelik sert çıkışı, hükümetin geleceği açısından da soru işaretleri yaratıyor.