Üç Avrupa ülkesi olarak İran'a derhal müzakerelere başlama çağrısında bulunduklarını dile getiren Wadephul, bu teklifin kabul edilmesini temenni ettiklerini belirtti. “Bu çatışmanın barışçıl yollarla çözülmesi gerekiyor. İran’ın bölgeye, İsrail’e ya da Avrupa’ya tehdit oluşturmaması, öncelikli hedefimiz” ifadelerini kullandı.
Wadephul: “İran Müzakere Fırsatını Kaçırmamalı”
Johann Wadephul, İsrail'in İran rejimini devirmeye yönelik bir amacı olmadığını, esas meselenin nükleer silahlanmayı önlemek olduğunu ifade etti. İran’ın, müzakerelere erken aşamada dahil olma şansını kaçırdığını belirten Wadephul, bu durumun İsrail ve Almanya için ciddi güvenlik riskleri oluşturabileceğini belirtti.
İran’ın hedefinin İsrail’i yok etmek olduğunu iddia eden Wadephul, bu nedenle İsrail’in kendini savunma hakkı bulunduğunu savundu. Artan askeri gerilime de değinen Wadephul, mevcut çatışmanın daha fazla ülkeyi içine çekme riski taşıdığını ve bu durumun ne Avrupa’nın ne de bölge ülkelerinin çıkarına olmadığını ifade etti.
Gazze'deki İnsani Kriz: “Durum Kabul Edilemez”
Wadephul, açıklamalarında Gazze Şeridi'ndeki insani duruma deyindi. İsrail'in iç politikasına dair yorum yapmaktan kaçınan Alman Bakan, önceliğinin Gazze halkının yaşadığı acıların sona ermesi olduğunu belirtti.
Gazze’deki insani koşulları “dayanılmaz” olarak nitelendiren Wadephul, İsrail hükümetine tüm yardım kuruluşlarına engelsiz erişim izni vermesi çağrısı yaptı. “Gazze’deki açlık, ölümler ve acılar artık bitmeli. Bu, sadece bizim değil, tüm uluslararası toplumun ortak talebidir” dedi.