Gazze’deki İnsani Kriz Almanya’nın Tutumunu Değiştiriyor
Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, Berlin’in İsrail'e karşı dış politikasında değişim sinyalleri verdi. Wadephul, Gazze Şeridi'nde çocukların açlığa mahkûm edilmesini gerekçe göstererek, Almanya'nın söylem değişikliğini siyasi adımların izleyebileceğini ifade etti.
“İsrail Hükümetinin Davranışları Eleştirilmeli”
Verdiği röportajda konuşan Wadephul, İsrail hükümetinin Gazze’deki insani yardımı engellemesinin, Almanya'nın resmi tutumunu yeniden gözden geçirmesine neden olduğunu söyledi. Almanya Şansölyesi Friedrich Merz ile birlikte İsrail’in politikalarına yönelik eleştirilerini açıkça dile getirdiklerini belirten Wadephul, bu süreçte sessiz kalmayacaklarının altını çizdi.
“Yeni Yardım Sistemi Çalışmadı”
İsrail'e gerçekleştirdiği ziyarette Alman hükümeti adına yardım sisteminin iyileştirilmesini talep ettiğini vurgulayan Wadephul, “Yeni planlanan dağıtım sistemini krizden çıkış için pragmatik bir yol olarak kabul etmeye hazırdım. Ancak üç hafta içinde bu sistemin işlemediğini gördük” dedi.
“Çocuklar Ölüyor, Dilimizi Değiştirdik”
Gazze'deki dramın temel insan haklarıyla doğrudan ilgili olduğunu belirten Wadephul, “İlk olarak çocuklar, hastalar ve zayıflar ölüyor. Bu nedenle dilimizi değiştirdik. Bir sonraki adım siyasi eylemlerimiz olabilir” ifadelerini kullandı.
Siyasi Adımlar Kapıda: “İsrail'in Hâlâ Zamanı Var”
Wadephul, bu siyasi adımların ne olacağına dair detay vermekten kaçınarak, “İsrail hükümetinin politikasını değiştirmesi için hâlâ zamanı var” dedi.