Alparslan Kuytul: Dünyanın Süper Gücü Amerika, Dünya Karşısında Mağlup Oldu!

Alparslan Kuytul Hocaefendi dün akşam yapmış olduğu tefsir dersinden sonra kendisine sorulan “Türkiye ve Yemen öncülüğünde BM Genel Kurulu’na bir tasarı sunuldu. Tasarı 128 ülkenin desteği ile “ABD’nin Kudüs kararının hükümsüz kılması” kabul edildi. Bu kararı nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna cevap verdi.

Alparslan Kuytul: Dünyanın Süper Gücü Amerika, Dünya Karşısında Mağlup Oldu!
23 Ara 2017 11:33:34

Alparslan Kuytul Hocaefendi dün akşam canlı yayında gerçekleştirdiği Tefsir Dersi sonrası kendisine yöneltilen soruları cevaplandırdı. Hocaefendi, “Türkiye ve Yemen öncülüğünde BM Genel Kurulu’na bir tasarı sunuldu. Tasarı 128 ülkenin desteği ile “ABD’nin Kudüs kararının hükümsüz kılması” kabul edildi. Bu kararı nasıl değerlendiriyorsunuz?”  sorusuna verdiği cevapta, Türkiye'nin bu hususta göstermiş olduğu gayreti takdir ettiğini ifade etti.

Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin açıklaması şu şekilde;

AMERİKA'NIN FORSU BİTTİ

 Türkiye'nin bu hususta göstermiş olduğu gayreti takdir ettiğimi bildirmek isterim. Türkiye bu hususta gayret göstermeseydi bu karar da çıkmazdı. Olması gereken hepsi bundan ibaret mi? Değil ama bir de dünyanın gerçekleri var. Şu anda bu bile önemli. Hangi yönden önemli? Amerika'nın forsu bitti. Bu da çok önemli. Aslında bu hatırlar mısınız ben Kudüs mitingimizde bir şey demiştim. Türkiye eğer bunu çok iyi değerlendirirse, bu konuyu uluslararası platforma taşırsa (işte Birleşmiş Milletler bunlardan en başta geleni) bu konu Müslümanların lehine dönebilir. Amerika büyük bir hata etti. Bu adımı atmayacaktı. Türkiye bu hatayı değerlendirmeli. Değerlendirirse Amerika'nın ve İsrail'in zayıflamasına protesto edilmesine sebep olabilir. Ve İslam âleminde uyanışın hızlanmasına vesile olabilir.

FİLİSTİN MESELESİ MÜSLÜMANLARI 70 YILDIR AYAKTA TUTMAKTADIR

Filistin konusu aşağı yukarı 70 yıldır Müslümanların dinç kalmasına vesile olmuştur. Evet oradaki kardeşlerimiz çok şehitler verdiler çok zulümlere uğradılar. Ben mitingdeki konuşmamın arapça kısmında onlara teşekkür etmiştim. Filistin'i muhafaza ettikleri için. Filistin'de İsrail zulmüne karşı koyup, Filistin'i korudukları için. Sonuçta İslam toprağıdır ve orada mücadele veriyorlar. Filistin konusu 70 yıldır Filistinli kardeşlerimizin mücadelesi sayesinde Müslümanların dinç kalmasını sağlamaktadır. Uyanık kalmalarını sağlamaktadır. Bu olay hikmet penceresinden bakıldığında görülecektir. Yani Allah Filistin'in böyle olmasına neden müsaade etmektedir? İsrail'e ve Amerika'ya neden müsaade etmektedir? Müslümanlar daha fazla uyumasınlar diye. Müslümanlar hiç olmazsa Filistin için sokaklara dökülmeyi öğrensinler. Daha da çok pasifleşmesinler diye. Kendi topraklarında İslam âleminde hiç zulüm yok mu? Çok. Ancak İslam âleminde münafıklar var orda Yahudiler var. Münafıklara karşı mücadele de yalnız kalabiliriz. Halk münafıkları Müslüman görmektedir. O yüzden onlara karşı birlik beraberlik gerçekleşmiyor. Birçokları onları Müslüman görüyor. Ama İsrail öyle değil. Ona karşı birlik mümkün olabiliyor. Çünkü alenen Müslüman değiller. Filistin meselesi o yönüyle Müslümanların 70 yıldır ayakta tutmaktadır. Biz mi Filistin'i ayakta tutuyoruz onlar mı bizi ayakta tutuyor? Aslında biz onların ayakta durmalarına kısmen yardımcı oluyorsak çok az da olsa. Belki ufak tefek maddi yardımlar ya da yapılan mitingler ayakta kalmalarına yardımcı oluyorsa da çok az birşey de olsa onlar bizim ayakta kalmamıza vesile oluyorlar. Onların bize yardımı bizim onlara yardımımızdan daha çok.

TÜRKİYE'NİN BU İŞTE ÖNCÜLÜK YAPMASI HAYIRLI OLMUŞTUR

 Ve şu an da BM'de bu kararın çıkışı Müslümanları ve Filistin halkını biraz daha dinçleştirmiştir. Türkiye'nin bu işte öncülük yapması hayırlı olmuştur. Evet İİT'nın aldığı kararda Doğu Kudüs Filistin'in başkentidir denilmesi bir gaflettir, hatadır. Kudüs denilmeliydi, Doğu Kudüs değil. Doğu Kudüs zaten İsrail tarafından da 1950'de Müslümanlara terk edilmişti. İsrail 1980'de bunu ilan etti yani Doğu Kudüs'ün de kendilerine ait olduğunu ilan etti. Ondan öncesinde İsrail zaten 1967’den önce ‘Doğu Kudüs Müslümanların başkentidir’ diyordu. Bunu mu söyleyecektiniz? Orada hata edilmiştir, böyle söylenmemeliydi. Kudüs Müslümanların başkenti diye karar alınmalıydı Birleşmiş Milletler'de bu kararı alamazsınız tamam. Hiç olmazsa İslam İşbirliği Teşkilatı'nında bu kararı alabilirlerdi. Bunu göze alamadılar. Evet o nokta yanlış olmuştur ama bu meselenin Birleşmiş Milletler'e taşınmış olması önemlidir ve 128 ülkeden destek almıştır. Ve bunların çoğu Müslüman değildir.

DÜNYANIN SÜPER GÜCÜ AMERİKA, DÜNYA KARŞISINDA MAĞLUP OLDU

Tabii bu ne sayesinde oldu? Türkiye'nin Yemen'in öncülüğünün dışında bütün devletler Trump'ın bu hallerinden rahatsız Türkiye bunu değerlendirdi. Trump aslında Amerikan halkı tarafından da sevilmiyor. Bir takım güçler onu destekledi ve başkan yaptılar ve böyle giderse Trump herhalde 4 yıl bile kalamayacak. Sevilmeyen bir başkan oldu. İngiltere Amerika'nın gerçek müttefikidir. İngiltere bile desteklemedi Amerika'yı. Daha doğrusu Trump'ı yani İngiltere Amerika ile ittifakını bozmaz ama Trump'la bozdular. Şu olay resmen İngiltere'nin Trump'ın üzerini çizmesidir. Yani dünyanın süper gücü aslında dünya karşısında mağlup oldu. Bu tarihi bir karar. Bu yönüyle çok önemli Amerika'nın forsu bitti. İsrail'in haksızlığına tüm dünya şehadet etti.

BATI KUDÜS'ÜN İSRAİL'E AİT OLMASI OYLANSAYDI BİRÇOK DEVLET EVET OYU VERİRDİ

Bu yönüyle önemli ama dünya neyi kabul etmedi?

-Kudüs'ün tamamının İsrail’e ait olmasını

Birleşmiş Milletler'in aldığı karar bu. Amerika Kudüs'ün tamamını İsrail'e vermiş gibi yaptı. Dünya buna karşı geliyor. Yoksa Batı Kudüs'ün İsrail'e ait olması oylansaydı birçok devlet evet oyu verirdi. Bu 128 devletin birçoğu da evet oyu verirdi. O yüzden zaten Türkiye'de meseleyi nasıl ortaya koydu? Trump'ın kararını oylattı. Yani Türkiye aslında BM'den Kudüs Filistin'in tamamen başkentidir diye bir karar çıkartamaz. Bu bir hayal. Böyle bir karar çıkartamayacağını bildiği için sadece Trump'ın kararının yanlışlığını çıkarmak istedi. Türkiye Trump'ı aslında rezil etti. İyi de etti.

TRUMP REZİL OLMUŞTUR. İSRAİL YALNIZ KALMIŞTIR

Bu Müslümanların uyanışına vesile olabilir. Amerika'nın forsunun bitmesine, İsrail'in de zulmünün daha iyi anlaşılmasına, birçok devlet tarafından Filistin Devleti'nin tanınmasına vesile olabilir. Türkiye bundan sonraki aşamada bunu yapmalı. Hemen birçok devletle görüşmeler yapmalı, sanıyorum yapıyorlardır. Birçok devletle görüşmeler yapıp onların Filistin Devleti'ni tanımasını sağlamalı, buna ön ayak olmalı. Ve Kudüs'te konsolosluğumuz var büyükelçilik düzeyinde deniyordu ama resmiyette konsolosluk düzeyinde. Bu hemen büyükelçilik düzeyine çıkartılmalıdır. İsrail'deki büyükelçilik kapatılmalıdır kapatılamıyor olsa bile hiç olmazsa konsolosluk düzeyine indirmelidir. Ve şu anda konjektör buna müsaittir. Trump rezil olmuştur. İsrail yalnız kalmıştır.

BU OLAY MÜSLÜMANLARIN UYANIŞINA VESİLE OLABİLİR

 Şimdi bunu yapmayacaksanız ne zaman yapacaksınız? Tam sırasıdır onlar fırsatını bulduğunda yumruğu geçiriyorlar bize, bizde bulmuşken geçirmeliyiz. Şuanda Türkiye bunu yapsa hiçbir şey kaybetmez çok şey kazanır. Filistin devletinin tanınmasını sağlamalı o 128 devletten birçokları Filistin topraklarının Filistin halkına ait olduğunu biliyor. İsrail'in orada işgali bir güç olduğunu biliyor Türkiye bunun üzerinde durmalı. Hiç olmazsa halkı Müslüman olan ülkeler şu alçaklığı bıraksalar da şu ihaneti bıraksalar da hiç olmazsa onlar Filistin Devleti'ni tanısalar Eğer bu başarılabilirse Trump ve İsrail bunu yaptıklarına daha çok pişman olacaklar. Ve Mitingde söylediğim şey gerçekleşmiş olacak. Eğer Türkiye bunu iyi kullanırsa çok şey kazanabilir ve bu olay Müslümanların uyanışına vesile olabilir. Ve çorap söküğü gibi arka arkaya bir sürü olaylar meydana gelebilir. İsrail forsunu kaybedebilir. Tüm devletler ambargo koyabilir.

TÜRKİYE BÖYLE KONUŞUYOR FAKAT ARKASINDAN DA HER TÜRLÜ TİCARETİ DEVAM ETTİRİYOR

Ama Türkiye samimi olarak bunu yapmalı. Türkiye böyle konuşuyor fakat arkasından da her türlü ticareti devam ettiriyor. O gün bir haberde okudum. İsrailli bir yetkili -adını hatırlamıyorum- diyor ki; “Türkiye böyle konuşuyor ama bizimle her türlü ticareti de yapmaya devam ediyor, Türkiye ile ticaretimiz gayet güzel.” diyor. “Eskisinden daha güzel.” diyor. Resmen küfrediyor yani. Resmen küfrediyor, alay ediyor. Yani açıkça Türkiye yalan söylüyor diyor. Türkiye bunun yalan olmadığını göstermeli. Ticaretini kesmeli, siyasi münasebetleri kesmeli. Adam yüzümüze baka baka bizle alay ediyor. “Türkiye böyle konuşuyor ama sonra bizimle her türlü ticareti yapmaya devam ediyor.” diyor. “Şu kadar milyar dolar bizden mal alıyor, bize şu kadar milyar dolar mal satıyor, ilişkilerimiz eskisinden çok daha güzel” diyor. Yani Türkiye’nin bu gibi laflarının hiçbir önemi yok diyor. Adam yerine koymuyoruz demek istiyor. “Önemli olan ticaretimiz” diyor, “ticaret devam ediyor” diyor. “Türkiye’nin bu bağırtıları çağırtılarının altı hepsi boş” diyor. Türkiye bunun cevabını vermeli.

TÜRKİYE DAHA ÇOK ÜZERİNE GİTMELİ, CESUR OLMALI VE SAMİMİ OLMALI

Türkiye ilişkileri kesmeli. Yani Türkiye sadece BM’de bu kararı aldırmakla kalmamalı. Filistin halkının Müslüman ülkeler tarafından hiç olmazsa tanınmasını sağlamaya çalışmalı. İsrail’le ilişkisi olan devletleri bu ilişkilerini kesmeye davet etmeli, başta bunu kendi yapmalı. Ticari münasebetleri kesmeli. Yapabiliyorsa İsrail’i tümden reddetmeli. Yapamıyorsa hiç olmazsa ilişki düzeyini düşürmeli. Büyükelçilikten konsolosluğa mı indirirler, konsolosluktan maslahatgüzarlığa mı indirirler, ne kadar indirebiliyorlarsa. Mümkün olduğu kadar minimum düzeye indirmeli. Sadece BM’de karar almakla kalmamalı. Bu bir başlangıç olmalı. Bunun devamı gelmeli. Çorap söküğü gibi devamı gelebilir. Türkiye eğer burada irade gösterirse, İran’la birlikte… Rusya desteklemeyebilir ama belki Rusya da bazı şeylere destek verebilir. En azından destek verebilecek olan birkaç ülke bulsa, gerçekten Trump bu kararına bin kere pişman olur. Ve hatta bu yüzden Amerika’da karışıklık bile çıkabilir. Yani sen Amerika’yı rezil ettin dünyaya diyenler, sokağa dökülenler bile olabilir. Türkiye daha çok üzerine gitmeli, cesur olmalı ve samimi olmalı. Tribünlere konuşmamalı. Gerçekçi şeyler yapmalı. Ticaretini kesmeli, büyükelçiliğini kapatmalı. Askeri ortak tatbikatları iptal etmeli. Cumhurbaşkanı İsrail’e katil demedi mi? Dedi. İşgalci demedi mi? Dedi. Terörist demedi mi? Dedi. Bir küfür etmediği kaldı. Her şeyi dedi. Mademki işgalci, mademki terörist, o zaman orada büyükelçinizin ne işi var? İşgalciyse o zaman bu devlet gayrı meşru demektir. Gayrı meşru bir devlette sizin temsilciliğiniz neden var? Büyükelçiliğiniz neden var? Gayrı meşru diyorsunuz, sonra da büyükelçi tayin ediyorsunuz. Bu, işte böyle olunca, İslam âlemi hep böyle maalesef. Öbürleri daha da beter. Ürdün’ü, bilmem Suudi Arabistan’ı, Kuveyt’i, Katar’ı, Birleşik Arap Emirlikleri bilmem nesi. Onlar daha da beter. Böyle olunca, İsrail de bunu biliyor o yüzden çok da kıymet vermiyor. Bunlar üç gün böyle konuşurlar, dördüncü gün tekrar hiçbir şey olmamış gibi devam ederler, her türlü siyasi, ticari, askeri her türlü münasebetimiz zaten devam ediyor. Bunar böyle konuşur, üç gün sonra yorulurlar bırakırlar. O yüzden hiç de hesaba katmıyor, adam yerine koymuyor.

TÜRKİYE BU SEFER ÖYLE OLMAYACAĞINI GÖSTERMELİ

Mademki bu Kudüs kırmızı çizgimizmiş, o zaman gösterin gerçek tavrı gösterin. Ticari, siyasi, askeri bütün münasebetleri kesin hadi. Mademki katilmiş, mademki işgalci bir güçmüş, o halde gayrı meşru demektir. Gayrı meşru olanlarla, gayrı meşru idareyi devlet olarak kabul edemezsiniz. Oraya büyükelçi tayin edemezsiniz. Ya gayrı meşru değil, işgalci değil diyeceksiniz, ya da işgalci diyorsanız, büyükelçinizi geri çekeceksiniz. Samimi olacaksınız. Efendim işte dünyanın gerçekleri. Tamam, dünyanın gerçekleri de, hiç olmazsa maslahatgüzarlığa indir. Ne işi var büyükelçinin orda? Onu yapamadıysan bari konsolosluk düzeyinde olsun. Bunların hepsinin bir manası var tabi uluslararası diplomaside. Bunların her birinin bir manası var yani. 

Etiketler:   Soru


0 Yorum

Yorum Yaz