Bolivya’da sel felaketi: 20 ölü, onlarca kayıp
Santa Cruz kenti başta olmak üzere ülkenin orta ve güney kesimlerinde etkili olan şiddetli yağışlar yaşamı felç etti. Pirai Nehri’nin taşmasıyla başlayan su baskınları, ev ve iş yerlerini su altında bıraktı.
Bolivya Sivil Savunma Bakan Yardımcısı Alfredo Troche, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada ölü sayısının 20’ye ulaştığını doğruladı. Troche, “Kayıp vatandaşlarımızın sayısı her geçen saat artıyor. Arama kurtarma ekiplerimiz geceyi dağlık bölgelerde, nehir yataklarında ve enkaz altında geçirdi” dedi.
Hükümet kriz masası kurdu
Devlet Başkanı Rodrigo Paz, sabah erken saatlerde Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Kriz ve Durum Odası kurulduğunu açıkladı. Paz, bakanlar, belediye başkanları ve afet uzmanlarıyla yaptığı toplantının ardından ulusal acil durum ilanı için parlamentoya tezkere gönderdi.
Paz, “El Nino ve La Nina olaylarının etkisiyle önümüzdeki 3 ila 5 ay ülkemiz aşırı yağış ve ardından kuraklıkla mücadele edecek. Vatandaşlarımızı bugünden tedbirli olmaya çağırıyorum” uyarısında bulundu.
Maddi zarar milyonlarca dolar
Sel sularının çekilmesiyle birlikte maddi hasar gün yüzüne çıktı. Santa Cruz Belediyesi’nden yapılan ilk açıklamada 10 binden fazla evin kullanılamaz hale geldiği, 30 köy yolunun ulaşıma kapandığı bildirildi. Tarım arazilerinin büyük bölümü sular altında kaldı, ürünler çürümeye başladı.
Yerel basında çıkan haberlerde can kaybının artmasından endişe edildiği, maddi zararın ise milyonlarca doları aştığı öne sürüldü.