DEVA’dan AB raporu yorumu: Türkiye’nin içler acısı halinin fotoğrafı çekiliyor

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, Avrupa Komisyonu’nun 2021 Türkiye raporunda Türkiye’ye yönelik eleştirileri hükûmetin görmezden geldiğini söyledi.

DEVA’dan AB raporu yorumu: Türkiye’nin içler acısı halinin fotoğrafı çekiliyor
21 Eki 2021 11:39:51

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Hukuk ve Adalet Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, Avrupa Komisyonu’nun 2021 Türkiye raporuna ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, iktidara sert sözlerle yüklendi.

Raporda Türkiye’de birçok alanda yaşanan gerilemeye yer verildiğini kaydeden Yeneroğlu, Türkiye’nin Avrupa Birliği çabasını da terk ettiğini vurguladı.

Raporun Türkiye’nin demokrasi, temel haklar ve hukuk devleti sorunlarını gözler önüne serdiğini savunan Yeneroğlu, “Raporda, Türkiye’nin neredeyse her konuda Avrupa Birliği kriterlerini yerine getirme çabasını bir kenara bıraktığı somut olarak ifade ediliyor. Demokratik haklar, hukuk devleti standartları, ekonomik gelişmişlik ve daha nice konuda AB standartları vazgeçilmez bir ilerleme hedefidir. Mevcut hükûmetin bir kenara bıraktığı Avrupa Birliği üyeliği hedefi bizim için vazgeçilmez bir hedeftir. Çünkü milletimiz insan hakları, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama ve ekonomik refah açısından AB vatandaşlarının imkanlarına sahip olmayı hak ediyor. Hükûmeti, AB kriterlerini yerine getirmek üzere derhal somut adımlar atmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“HÜKÛMET RAPORUN İÇERİĞİNİ DİKKATE ALMADI”

Hükûmet “her zaman yaptığı gibi” Avrupa Komisyonu Raporu’na kalıp ve ezber ifadelerle tepki gösterdiğini belirten Yeneroğlu, “Raporun içeriğini dikkate almayan,AB’yi dahil olmayı hedeflediğimiz bir birlik gibi görmeyen,tamamen raporu geçiştirme amacıyla verilmiş bir tepkiydi. Halbuki Türkiye’nin gelişmesini ve ilerlemesini sağlayacak her türlü nesnel ve somut nitelikteki tespitler ve önerilerin dikkate alınması gerekir. Demokrasi, insan hakları, hukuk devleti, hesap verebilir, şeffaf ve kurumsallaşabilmiş idari yapılar AB’nin bir dayatması değil, tüm dünyaca kabul görmüş gelişmişlik kriterleridir” yorumunda bulundu.



0 Yorum

Yorum Yaz