Doğu Guta'da kanser hastaları ölüme mahkum edildi

Suriye'de Beşşar Esed rejiminin ablukada tuttuğu başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesindeki 559 kanser hastası, ilaç stoklarının tükenmesi nedeniyle ölümü beklemek zorunda kalıyor.

Doğu Guta'da kanser hastaları ölüme mahkum edildi
02 Kas 2017 12:56:56

Şam'ın doğusunda yer alan Doğu Guta bölgesindeki yaklaşık 400 bin sivil, 5 yılı aşkın süredir Esed rejimi tarafından ablukada tutuluyor.

Rejimin saldırılarında birçok sağlık merkezi ve ilaç deposu kullanılamaz hale geldi.

Muhaliflerin kontrolündeki bölgenin insani yardım sorumlusu Emin Muhammed Saur, geçen hafta AA muhabirine yaptığı açıklamada, ablukanın çok sıkılaştığını, gıda, ilaç, akaryakıt ve hiçbir temel ihtiyaç maddesinin kalmadığını söylemişti.

"Kanserden ölenlerin sayısı 20'yi buldu"

Doğu Guta'daki tek kemoterapi merkezinin müdürü Visam Erriz, "Rejimin bu yıl başından beri kuşatmayı sıkıştırmasıyla ilaçları elde etmek önce çok zor hale geldi. Sonra tamamen kesildi ve 3 ay önce depolarımız boşalmaya başladı. Sadece geçen 3 ayda kanserden ölenleri sayısı 20'yi buldu. Halbuki 4 yılda ölenlerin sayısı 120'ydi." diye konuştu.

Erriz, depolarının doluluk oranının yüzde 3 olduğunu belirterek şunları aktardı:

"Kısa süre içinde kanser ilaçları girmezse 559 hasta ölebilir. Kansız bir katliam görebiliriz. Yardım dernekleriyle irtibata geçtik, durumu anlattık ama olumlu bir yanıt almadık. Hastaların çoğu sivil. Siyaset ve savaşla hiç ilgisi olamayan kişiler. Bunlara ceza kesmek yanlış. Ayrıca kuşatma şartlarından dolayı oluşan gıda kıtlığı kanser hastalarının psikolojisini etkileyip durumlarını daha da kötüleştiriyor."

"Hastalığa direnmek için yetmiyor"

Merkezdeki hastalardan İbrahim Ebu Merzuk, "ilaçsızlığın kurbanı" olduğunu vurguladı.

Merzuk, dramını şu sözlerle anlattı:

"Sağ dizimin altında 9 ay önce bir tümör çıktı. Tümör büyünce doktorlar ameliyat edip aldılar. Ama ameliyattan sonra hastalığın vücutta yayıldığı görüldü. Biyopsi yapılması gerekti ama laboratuvarda yeterli madde olmadığı için yapılamadı. Bu sırada tümör tekrar büyüdü ve ikinci ameliyat yapıldı. Hastalık akciğerlere yayıldı. Şimdi az miktarda kimyasal tedavi alıyorum. İlaç kıtlığından çok az dozlar veriliyor. Bu dozlar da hastalığa direnmek için yetmiyor."

Doğu Guta'daki Rahmet Kemoterapi Merkezi 2013'te kurulmuştu. Zor şartlara rağmen 180 kanser hastası sağlığına kavuşmuştu.



0 Yorum

Yorum Yaz