Emniyetin "Polis Müdahalesine Çekim Yasağı" Genelgesi Danıştay’dan İkinci Kez İptal!

Danıştay, kamuya açık alanlarda polis müdahalesi sırasında ses ve görüntü kaydını yasaklayan Emniyet Genelgesi’ni bir kez daha iptal etti. Karar, ifade özgürlüğü açısından kritik bir kazanım olarak değerlendiriliyor.

Eklenme Tarihi: 02 May 2025
1 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 02 May 2025
Emniyetin "Polis Müdahalesine Çekim Yasağı" Genelgesi Danıştay’dan İkinci Kez İptal!

Danıştay 10. Dairesi, gazeteci ve insan hakları savunucusu Evin Barış Altıntaş tarafından açılan davada, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2021 yılında yayımladığı ve kamuya açık alanlarda polis müdahalesi sırasında ses ve görüntü kaydını yasaklayan genelgeyi ikinci kez iptal etti.

Daha önce Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Diyarbakır Barosu davalarında da iptal edilen genelgeye karşı bu kez bireysel bir başvuru yapıldı. Duruşmalı görülen davada mahkeme, genelgenin yalnızca kurumsal değil, bireysel hakları da ihlal ettiğine hükmetti.

Anayasa ve Basın Özgürlüğüne Vurgu

Mahkeme, genelgenin yürütme organı tarafından çıkarılamayacağını, zira temel hakların yalnızca kanunla sınırlandırılabileceğini belirtti. Anayasa’nın 13. maddesine atıfla, “ifade ve basın özgürlüğünün sadece yasa ile sınırlandırılabileceği” vurgulandı.

Danıştay kararında, genelgenin yalnızca idarenin iç işleyişine yönelik değil, kamuya açık alanlarda üçüncü kişileri doğrudan etkileyen bir düzenleme olduğuna da dikkat çekildi. Bu nedenle “kesin ve yürütülmesi zorunlu idari işlem” niteliğinde olduğu ve yargı denetimine açık olduğu belirtildi.

Danıştay'ın Gerekçesi

“Basının kamuoyunu bilgilendirme görevi, kamu yararını gözeten haber ve fikirlerin özgürce dolaşımını gerektirir... Genelgeyle yapılan sınırlama, Anayasa’nın sözüne ve ruhuna aykırıdır.”

Mahkeme ayrıca davacıya 56 bin 444 TL yargılama gideri ve vekâlet ücreti ödenmesine karar verdi.