Erdoğan güvenli bölge için ABD’ye iki hafta süre verdi

Türkiye ile ABD arasında Suriye’nin kuzeyinde kurulması kararlaştırılan güvenli bölgeye ilişkin belirsizlik sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan güvenli bölgeye ilişkin ABD’ye süre verdi ve “İki hafta içinde buradan bir sonuç çıkmazsa kendi harekat planlarımızı devreye sokacağız” dedi.

Erdoğan güvenli bölge için ABD’ye iki hafta süre verdi
18 Eyl 2019 16:54:12

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen 2019-2020 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’nde konuştu.

Ankara’da önceki gün yapılan Türkiye-Rusya-İran üçlü zirvesine ilişkin konuşan Erdoğan, zirvenin en önemli kazanımlarından birisinin siyasi sürece yeni bir dinamizm kazandıracak olan Anayasa Komitesi üyelerinin onaylanması olduğunu söyledi. Erdoğan komitenin oluşumundaki tüm pürüzlerin giderildiğini de belirtti.

Erdoğan, Fırat’ın doğusuna yönelik Türkiye’nin endişelerinin muhatapları tarafından paylaşıldığını ifade ederek “Bu durum Amerika ile yürüttüğümüz güvenli bölge çalışmalarının bir an önce sonuçlanmasını özellikle güçlendirdi. Zirve sırasında ve sonrasında yaptığımız açıklamalarda da ifade ettiğimiz gibi iki hafta içinde buradan bir sonuç çıkmazsa kendi harekat planlarımızı devreye sokacağız” dedi.

Avrupa ülkelerinden hem İdlib hem Fırat’ın doğusu konusunda güçlü bir destek beklediklerini söyleyen Erdoğan şunları ifade etti:

“Artık laf bizi doyurmuyor, icraat bekliyoruz. Bizler 3 milyon 600 bin mülteciyi ülkemizde ağırlıyoruz. Öyleyse batının da bunun benzerini yapması lazım. Şayet İdlib’de sükûneti hızla sağlamazsak bu bölgede yaşayan 4 milyon insanın yükünü kaldıramayacağımızı açıkça söylüyoruz. Fırat’ın doğusunu güvenli hale getirmek suretiyle güvenli bölgenin derinliğine bağlı olarak 2 ile 3 milyon arasında halen ülkemizde ve Avrupa’da yaşayan Suriyeli sığınmacıyı iskan edebiliriz. Her iki husus bizim kadar Avrupa’yı da yakından ilgilendiriyor. Türkiye’nin mücadelesine verilen desteğin samimiyeti ve boyutu bu sorunların çözümüne veya derinleşmesine yol açacaktır.”

Erdoğan, konuşmasında vakıf üniversitelerini de hedef aldı. Vakıf üniversitelerinin ticari olarak çalıştığına dikkat çeken Erdoğan, "Kusura bakmasınlar adı vakıf ama vakıf olmaktan çıkmışlar tamamen ticari çalışıyorlar. Vakıf dediğimiz zaman farklı şeyler anlıyoruz. Tepeden tırnağa tüm kurumlarımızın misyonlarını ve işleyişlerini yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor” dedi.

 



0 Yorum

Yorum Yaz