Esed rejiminin toplu mezar kazıcısının itirafları kan dondurdu

Suriye'de Beşar Esed rejiminin eski 'mezar kazıcısının' itirafları kan dondurdu.

Esed rejiminin toplu mezar kazıcısının itirafları kan dondurdu
10 Haz 2022 10:17:13

Beşar Esed rejiminin Suriye genelinde toplu mezar kazımına devam ettiği öne sürüldü.

2011-2018 yılları arasında Suriye'de toplu mezar kazmakla görevli bir kişi, ABD'nin Suriye savaşı hakkında düzenlediği duruşmada tanık olduğu vahşetleri dile getirdi.

Bir tercüman aracılığıyla duruşmada konuşan "mezar kazıcı" olarak bilinen şahıs, görev süresince kimsenin yetkililerin emirlerine karşı gelemediğini belirtti.

"Yüzlerce ceset toplu mezarlara taşınıyordu, aralarınca canlı insanlar da vardı"

CNN International'de yer alan habere göre, bir zamanlar Esed rejiminin toplu mezar kazıcılığı görevini yerine getiren şahıs, haftada bir veya iki haftada bir yüzlerce cesetle dolu tırların toplu mezar alanlarına getirildiğini söyledi.

"Mezar kazıcı", "Haftada iki kez, dünyanın en kötü şartlarına sahip olduğu bilinen Sednaya hapishanesinden sivillere ait 30 ila 40 ceset toplu mezar bölgelerine getiriliyordu." diye konuştu.

Şahıs ayrıca, tırların toplu mezarlara boşalttığı cesetlerin yanında o an hala yaşayan bir sivilin de gömüldüğüne şahit olduğunu ifade etti. En kötüsüne hazırlıklı olunması çağrısını yapan şahıs, kendisiyle beraber çalışan birkaç kişiyle birlikte Esed rejiminin elinden kurtulduğunu belirtti.

2018'de Suriye'yi terk eden şahıs, kısa süre önce ülkeyi terk eden mezar kazıcılarıyla iletişime geçtiğini ve toplu mezarlarının hala kazılmaya devam edildiğini açıkladı.

Şahıs, iç savaştan önce Şam Belediyesi'nde idari personel olarak çalışıyordu. 2011 yılına gelindiğinde Esed rejimi istihbaratı 'El Muhaberat', şahsın Şam yönetimi için çalışması gerektiği konusunda baskı yaptı.

Esed rejimince öldürülen Suriyeli birçok sivil toplu mezarlara gömülüyor

Geçtiğimiz mart ayında, Suriye'de Esed rejimi tarafından katledilen sivillerin gömülü olduğu iki toplu mezarın keşfedildiği bildirilmişti.

Daha önce de Suriye genelinde rejimin katlettiği kişilerin gömüldüğü toplu mezarlar keşfedilmişti. Rejim tarafından tutuklanan kişilerin büyük bir kısmının işkence altında öldürülüp söz konusu toplu mezarlara gömüldüğü düşünülüyor.

Halen on binlerce kişinin kayıp olarak arandığı ülkede, kayıp olduğu belirtilen kişilerin rejim tarafından katledildiğinden endişe ediliyor.

Suriye'de 2011 yılında başlayan savaşta Rusya ve İran destekli Esed rejimi, en az 500 bin kişinin ölümünden ve milyonlarca kişinin mülteci durumuna düşmesinden sorumlu tutuluyor.

Rejim güçlerinin sivillere yönelik ihlalleri ise geçen 11 yıla rağmen halen devam ediyor.



0 Yorum

Yorum Yaz