Hazreti Muhammed'in kızıyla ilgili filme tepki gösteren imam işten çıkarıldı

Hz. Muhammed'in kızıyla ilgili çekilen The Lady Of Heaven adlı filme tepki gösteren imamın işine son verildi

Hazreti Muhammed'in kızıyla ilgili filme tepki gösteren imam işten çıkarıldı
12 Haz 2022 14:57:11

Birleşik Krallık, Hz. Muhammed'in kızıyla ilgili filme tepki gösteren imamı işinden kovdu

Pakistanlı Müslüman bir aileden gelen Sağlık Bakanı Sajid Javid, "İncitilmeme hakkı olduğuna inanan insanlar var ama tabii ki kimsenin böyle bir hakkı yok" dedi

The Lady of Heaven, Fas'ta yasaklandı. 

Birleşik Krallık hükümeti, Hz. Muhammed'in kızı Fatıma'yla ilgili filmin gösterimden kaldırılması çağrısı yapan danışmanla bağlarını dün koparttı.

Leeds'teki Mekke Camii imamı Qari Asim'a, hükümete İslamofoboi'yle ilgili yaptığı danışmanlık görevinden ihraç edildiği bildirildi.

Yönetmenliğini Eli King'in, senaristliğini Sheikh Al-Habibi'nin yaptığı The Lady of Heaven (Cennetin Hanımı), İslamiyet'in önemli tarihi şahsiyetleriyle IŞİD arasında bağ kuruyor.

IŞİD'in Irak'ı işgaliyle başlayan filmde, İslamiyet'te kutsal figürlerin suretinin gösterilmesinin yasak olması nedeniyle bazı oyuncuların yüzleri gizleniyor.

Protestocular, 3 Haziran'da vizyona giren filmi İslamiyet'teki önemli şahsiyetleri yanlış ve olumsuz bir şekilde tasvir etmekle suçluyor.

Dünyanın en büyük sinema zincirlerinden Cineworld, "dine hakaret" gerekçesiyle Müslümanların tepki gösterdiği filmin gösteriminin "personel ve müşterilerin güvenliği için" iptal edildiğini 5 gün önce ilan etmişti. 

Filmin yapımcısı Malik Shlibak, protestoların arkasında "mezhepsel bölünmeye yol açmaya çalışan" radikal bir grubun olduğunu öne sürmüştü.

Sağlık Bakanı Sajid Javid de ülkede gittikçe büyüyen "iptal kültürü hakkında çok endişeli" olduğunu belirtmişti. 

Pakistanlı Müslüman bir aileden gelen Javid, "İncitilmeme hakkı olduğuna inanan insanlar var ama tabii ki kimsenin böyle bir hakkı yok" demişti.

Asim ise pazartesi yaptığı açıklamada filme tepki göstererek gösterimden kaldırılmasını talep etmişti. The Lady of Heaven'ın "Müslümanları fazlasıyla incittiğini" ve "aşağılayıcı bir film olduğunu" savunmuştu.

"Hayal kırıklığına uğradık"

BK hükümeti, Asim'ın Facebook gönderisinin hükümetteki görevleriyle ters düştüğünü açıkladı:

İfade özgürlüğünü sınırlamaya yönelik bu kampanyaya açık katılım, bir hükümet danışmanının rolüyle bağdaşmıyor.

Gönderilen mektupta sinema salonları önünde düzenlenen protestolarda mezhepçi ve Şii karşıtı sloganlar atıldığı belirtilirken şu ifadelere yer verildi:

Bu davranışların görüldüğü bazı protestoları kınamamanız bizi hayal kırıklığına uğrattı.



0 Yorum

Yorum Yaz