İran Devrim Muhafızları'ndan Ürdün'deki ABD hedeflerine yönelik saldırı iddiası
İran İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızları, yayımladığı son açıklamada Ürdün'deki ABD askeri unsurlarına yönelik operasyon gerçekleştirdiklerini öne sürdü. Açıklamada, saldırıların Ürdün halkından alınan istihbarat desteği sayesinde düzenlendiği iddia edildi.
Devrim Muhafızları tarafından yapılan açıklamada, Ezrak bölgesinde ABD ordusuna ait olduğu belirtilen 20 sığınağın hedef alındığı ve saldırılar sonucunda söz konusu noktaların imha edildiği ileri sürüldü. Ayrıca açıklamada, çok sayıda ABD askerinin hayatını kaybettiği iddiasına da yer verildi. Ancak bu iddialara ilişkin ABD veya Ürdün makamlarından herhangi bir doğrulama yapılmadı.
Akabe Havalimanı da hedef alındığı öne sürüldü
Açıklamada, "Nasr 2 Operasyonu" olarak adlandırılan saldırının 21. aşamasında Ürdün'ün Akabe kentindeki havalimanında bulunan ABD ordusuna ait C-17 nakliye uçakları ile P-8 komuta ve kontrol uçaklarının balistik füzelerle hedef alındığı öne sürüldü.
İran Devrim Muhafızları, söz konusu saldırılar sonucunda bazı hava araçlarının ağır hasar aldığını iddia etti. Bu iddialar da bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmış değil.
Tartışmalı ifadeler dikkat çekti
Açıklamanın devamında ABD'ye yönelik sert suçlamalar yöneltilirken, çeşitli dini ve siyasi söylemlere de yer verildi. Devrim Muhafızları, Ürdün halkına teşekkür ederek operasyonların gerçekleştirilmesinde sağlandığını öne sürdükleri desteğin önemine vurgu yaptı.
Öte yandan açıklamada yer alan şiddeti teşvik eden ve belirli gruplara yönelik çağrılar içeren ifadeler haber etiği gereği doğrudan aktarılmadı.
ABD, Ürdün veya bağımsız uluslararası kaynaklardan ise İran'ın söz konusu saldırı iddialarını doğrulayan resmi bir açıklama henüz yapılmadı. Gelişmeler yakından takip ediliyor.