İşgalci Netanyahu’dan Türkiye’nin Gazze’deki Rolüne İtiraz

İşgalci İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’nin savaş sonrası güvenliğinde Türkiye’nin olası rolüne karşı çıktığını ima etti. Kudüs’te ABD Başkan Yardımcısı JD Vance ile bir araya gelen Netanyahu, “çok güçlü fikirleri” olduğunu söyleyerek Türkiye’nin askeri katkısına kapıyı kapattı.

Eklenme Tarihi: 23 Eki 2025
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 23 Eki 2025
İşgalci Netanyahu’dan Türkiye’nin Gazze’deki Rolüne İtiraz

İşgalci İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, iki yıldır süren savaşın harap ettiği Gazze Şeridi’nin geleceğinde Türkiye’nin muhtemel görevine karşı olduğunu ima etti. Kudüs’te ABD Başkan Yardımcısı JD Vance ile yaptığı görüşmede işgalci Netanyahu, “Gazze’nin savaş sonrası güvenliği” konusunun gündemde olduğunu belirtti.

Toplantının ardından basına yansıyan bilgilere göre, işgalci Netanyahu’ya Gazze’de konuşlandırılacak uluslararası güvenlik gücünde Türk askerlerinin yer alıp almayacağı soruldu. İşgalci İsrail Başbakanı bu konuda “çok güçlü fikirleri” olduğunu vurgulayarak, “Ne düşündüğümü tahmin etmek ister misiniz?” ifadeleriyle Türkiye’ye karşı tutumunu ima etti.

Trump yönetiminin hazırladığı Gazze planının ikinci aşaması, Hamas’ın silahsızlandırılması ve uluslararası gözetim altında bir Filistin komitesinin bölgeyi yönetmesini öngörülüyor. Bu komiteye, denetimli Filistin polisinin yanı sıra uluslararası bir güvenlik gücünün destek vermesi planlanıyor.

Ancak Türkiye’nin bu yapıda yer alıp almayacağı tartışma konusu oldu. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, konuya ilişkin yorum taleplerine yanıt vermezken, Savunma Bakanlığı da açıklama yapmaktan kaçındı.

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Washington’un Türkiye’nin “yapıcı bir rol” oynayabileceğine inandığını belirtti. Ancak Vance, “İsrail’e kendi topraklarında istemediği bir şeyi zorla kabul ettirmeyeceğiz” diyerek, bu konuda işgalci israil’e destek mesajı verdi.

Ateşkesin 12’nci gününde bölgede tansiyon hala yüksek. Vance, ateşkesin beklentilerin üzerinde ilerlediğini ifade ederken, “Bu süreç hiçbir zaman kolay olmayacak ama Orta Doğu’da daha iyi bir gelecek kurabileceğimize inanıyorum” dedi.

Vance, “Önümüzde çok zor bir görev var: Hamas’ı silahsızlandırmak, Gazze’yi yeniden inşa etmek ve İsrail için tehdit oluşturmamasını sağlamak” ifadelerini kullandı.

Kırılgan Ateşkes de Son Durum:

Gazze’deki ateşkes kapsamında şimdiye kadar bazı İsrailli rehineler serbest bırakılırken, işgalci İsrail de yaklaşık 2.000 Filistinli mahkumu salıverdi. Ancak Gazze Sağlık Bakanlığı, ateşkesin başlamasından bu yana işgal güçlerinin en az 88 Filistinliyi şehit ettiği bildirdi. Aynı kaynak, savaşın başlangıcından bu yana 68.000’den fazla Filistinlinin şehit edildiğini açıkladı.