İSİG Meclisi’nden Korkutan Rapor: İşçi Ölümleri ve Çocuk İşçilik Alarm Veriyor

İSİG Meclisi’nin yayımladığı Nisan 2025 iş cinayetleri raporu, sadece işçilerin değil, çocukların da sistematik sömürüye maruz kaldığını gözler önüne serdi. Ay boyunca 8 çocuk işçi hayatını kaybetti.

Eklenme Tarihi: 08 May 2025
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 08 May 2025
İSİG Meclisi’nden Korkutan Rapor: İşçi Ölümleri ve Çocuk İşçilik Alarm Veriyor

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi), 2025 yılı Nisan ayına ait iş cinayetleri raporunu kamuoyuyla paylaştı. Rapora göre yalnızca Nisan ayında en az 152 işçi yaşamını yitirdi, yılın ilk dört ayında ise bu sayı 611’e ulaştı. Çocuk işçiliğin derinleştiğine dikkat çekilen raporda, 8 çocuk işçinin daha iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği belirtildi.

En fazla ölüm, inşaat, tarım ve taşımacılık sektörlerinde yaşanırken; nedenler arasında yüksekten düşme, trafik kazası, ezilme ve sağlık sorunları öne çıktı. En çok can kaybının yaşandığı şehirler ise İstanbul, Ankara ve İzmir oldu.

NİSAN 2025 / İşçi Ölümlerinin Meslek Kollarına Göre Dağılımı

Çocuklar da Ölüyor, Sorumluluk Kimde?

Raporda yer alan en çarpıcı veri, 8 çocuk işçinin daha iş cinayetlerinde hayatını kaybetmesi oldu. Bu çocukların tarım, inşaat, maden ve konaklama gibi farklı alanlarda çalıştıkları ortaya kondu. Ayrıca ölenlerin 4’ü kadın, 7’si ise göçmen işçiydi. İSİG Meclisi, çocuk emeğinin sistematik olarak sömürüldüğünü vurgulayarak, bu durumun iktidarın doğrudan politikalarıyla bağlantılı olduğunu belirtti.

NNİSAN 2025/ İşçi Ölümlerinin Yaşa göre Dağılımı:

Gerçek Sayı Çok Daha Fazla

TÜİK verilerine göre 2024’te 15-17 yaş arası çalışan çocuk oranı %24,9’a çıktı. Ancak bu sayıya MESEM (Mesleki Eğitim Merkezi) kapsamında çalışan 500 bin çocuk ile kayıt dışı ve 15 yaş altı çocuklar dahil değil. İSİG Meclisi'ne göre gerçek çocuk işçi sayısı 3 ila 4 milyonu buluyor.

Son 12 yılda en az 764 çocuk iş cinayetinde hayatını kaybetti. Kayıt dışı ölümlerle birlikte bu sayı 1000’e yaklaşmış durumda. Raporda, hayatını kaybeden çocukların bazıları henüz 4-6 yaşında olduğu ifade edildi.

İşçi Ölümlerinin şehirlere göre dağılımı

Üç Temel Talep

İSİG Meclisi, çocuk işçiliğin sona erdirilmesi için şu üç talebi sıraladı:

Çocuk işçilik yasaklanmalı, mesleki eğitim çocuk gelişimine uygun hale getirilmelidir.

Eğitim her kademede ücretsiz ve bilimsel temelde olmalıdır.

Bu tablo, Türkiye'de hem işçi haklarının hem de çocukların korunmasının ne kadar ihmal edildiğini gözler önüne seriyor. Çocuklar hâlâ en tehlikeli iş kollarında, en güvencesiz koşullarda çalıştırılıyor. Ve bu ölümcül düzenin bedelini en masumlar ödüyor.