İsrail: Türkiye'ye yeni büyükelçi ve konsolos atamayacağız

İsrail Dışişleir Bakanlığı Sözcüsü Emanuel Nachshon, Türkiye'deki diplomatik temsil düzeyini azaltmaya karar verildiğini açıkladı.

İsrail: Türkiye'ye yeni büyükelçi ve konsolos atamayacağız
29 Kas 2018 15:36:16

Nahshon konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "İsrail, Gazze Şeridi'ndeki olayların arka planına karşı yarım yıl önce Türk yetkililer tarafından sınır dışı edilen Eitan Nehia'nın yerine geçecek bir büyükelçi tayin etmemeye karar verdi" dedi.

Öte yandan Sözcü Mahshon, İstanbul'a yeni bir konsolosun atanmayacağını da sözlerine ekledi.

NE OLMUŞTU?

Ekim 2016'da İstanbul'a gelen İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, 2010'dan bu yana Türkiye'yi bakan seviyesinde ziyaret eden ilk isim olmuş ve Enerji Bakanı Berat Albayrak'la ikili görüşmeler gerçekleştirmişti.

İki bakanın enerji alanında işbirliğini derinleştirecekleri mesajları vermesi ve İsrail'den Türkiye'ye uzanacak bir doğalgaz boru hattının inşası seçeneğini ele almaları iki ülke ilişkileri açısından bir dönüm noktası olarak nitelendirilmişti.

Bu görüşmenin akabinde, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da 10 gün içerisinde Türkiye ve İsrail'in karşılıklı büyükelçi atayacaklarını açıklamıştı.

MAVİ MARMARA GERİLİMİ

Ancak iki ülke arasındaki ilişkiler, Mayıs 2010'da İsrail askerlerinin Gazze'ye yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine yaptıkları ve 10 Türk vatandaşının ölümüyle sonuçlanan baskının ardından kopma noktasına gelmişti. Diplomatik ilişkilerin düzeyi düşürülürken, askeri işbirliği ise askıya alınmıştı.

İlerleyen dönemlerde iki ülke ilişkilerinde normalleşmeye gitmiş, İtalya'nın başkenti Roma'da görüşen Türk ve İsrailli yetkililerin, anlaşma metni üzerinde mutabık kaldığı belirtilmişti.

Türkiye, ilişkilerin Mavi Marmara saldırısı öncesine dönebilmesi için saldırı nedeniyle İsrail'in özür dilemesini, hayatını kaybedenlere tazminat ödemesini ve Gazze'ye yönelik ablukayı kaldırmasını şart koşmuştu.

2013'te Türkiye'den özür dileyen İsrail, baskında ölenlerin yakınlarına 20 milyon dolar tazminat ödemişti.

İki ülke arasında varılan mutabakat çerçevesinde, Türkiye'nin Gazze'ye insani yardım dahil sivil amaçlı malzemelerin girişini sağlayacağı ve altyapı yatırımlarını gerçekleştireceği açıklanmıştı.

ABD'NİN İSRAİL BÜYÜKELÇİLİĞİNİ KUDÜS'E TAŞIMASI

Ancak ABD'nin İsrail Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıması gerginliği tekrar tırmandırdı. Ankara-Tel Aviv hattında büyük bir gerilime sebep olan bu gelişmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'i eleştirmişti.

Bu gerilimle birlikte iki ülke büyükelçilerini ülkelerine gönderilmişti.



0 Yorum

Yorum Yaz