İsrail'in Yeni Anayasasında 'Yahudi Karakteri' Vurgusu

İşgalci İsrail'de yeni "ulus devlet" yasa tasarısı ile birlikte Arapça resmi dil statüsünü kaybederken, ülkedeki "kendi kaderini tayin hakkı" yalnızca Yahudi halkına bahşediliyor.

İsrail'in Yeni Anayasasında 'Yahudi Karakteri' Vurgusu
08 Mayıs 2017 11:34:45

İşgalci İsrail, ülkenin "Yahudi karakterini" güçlendirmek için yeni adımlar atıyor.

Haaretz'de yer alan habere göre, parlamentodaki (Knesset) Yasama İçin Hükümet Tasarısı Komitesi, "ulus devlet yasası" olarak bilinen tasarıyı onayladı.

Henüz yasalaşmayan ve Knesset'in onayına sunulacak olan tasarıda, İsrail "Yahudi halkının ulusal vatanı" olarak tanımlanıyor.

Tasarıda Arapça, resmi dillerden biri olma statüsünü kaybederken, İsrail'de "kendi kaderini tayin hakkı" da yalnızca Yahudi halkı için tanımlanıyor.

Daha önceki tasarıdan farklı olarak, bu sefer "demokrasi", devletin "Yahudi karakterinden" daha önemsiz sayılmazken, Arapçaya "özel statü" veriliyor.

Tasarıda, devletin aynı dine ya da etnik kökene mensup topluluklara hususi topluluk yerleşimleri yapma hakkı tanıyabileceği de söyleniyor.

Tasarı, Komite'de oy birliği ile kabul edilirken, bazı insan hakları grupları, yeni tasarının devletin "Yahudi karakteri" ile "demokratik karakteri" arasındaki dengeyi bozabileceği uyarısında bulunuyor.

Meretz partisi lideri Zehava Galon ise, tasarıyı "İsrail'in Arap yurttaşlarına yönelik bir savaş ilânı" olarak nitelendirdi.



0 Yorum

Yorum Yaz