Karaburun’da zamlar protesto edildi: Krizin faturasını ödemek istemiyoruz

Karaburun’da yurttaşlar, elektrik ve doğalgaza gelen zamlar ve hayat pahalılığına tepki göstermek için basın açıklaması düzenledi. Yapılan açıklamada, krizin faturasını ödemek istemedikleri belirtilerek, zamların geri çekilmesi ve elektrik şirketlerinin kamulaştırılması talep edildi.

Karaburun’da zamlar protesto edildi: Krizin faturasını ödemek istemiyoruz
23 Şub 2022 15:04:31

Hayat pahalılığına, elektrik faturalarına gelen zamları protesto eden yurttaşlar ülkenin dört bir yanında sokağa çıkmaya devam ediyor. Bu kez de Karaburun’da yurttaşlar, kent meydanında zamları protesto etti. Basın açıklamasının ardından polisin engelleme girişimlerine rağmen yurttaşlar yürüyüş gerçekleştirdi.

Yapılan açıklamada, ülke tarihinin en derin siyasi ve ekonomik krizlerinden birini yaşadıkları belirtilerek, “Gıda ürünlerinden akaryakıta, çeşitli vergilerden elektriğe yüksek oranlarda yapılan zamlarla günden güne hep birlikte sefalete sürükleniyoruz. Market ve pazar alışverişlerini eskisinin ancak onda biri kadar yapabiliyor, bir şeyi almadan önce uzun uzun düşünüyoruz. Çocuklar ve gençler iyi beslenemeyerek gelişim bozukluğuna ve gelişim geriliğine açık hale geliyorlar. 3 yaşındaki çocuğunu beslemek için şekerli sudan başka bir şey bulamayan anne haberi gibi haberler medyada sıkı sık karşımıza çıkıyor. Akaryakıta yapılan gün aşırı zamlar, aynı elektrikte olduğu gibi insanları ödemekte zorlanacakları yükseklikte meblağlarla baş başa bırakıyor, traktörünü, arabasını sattırıyor. Üretici, gübre ve mazot alamadığı için üretimden vazgeçmek zorunda kalıyor ve ekmek kapısı tarlasını, bağını satıyor. Bilim insanlarımız, sağlık personelimiz, teknik elemanlarımız, eğitimli gençlerimiz yabancı ülkelerde yaşam şansı arayarak ülkemizi terk ediyorlar” denildi.

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KALDIRILMALIDIR

İnsanca yaşamak istedikleri belirtilen açıklamada, “Zamlar geri alınsın, insanca yaşamak istiyoruz demeliyiz. Zamlar geri alınmalıdır. Yoksulluk sınırı altında yaşayan kesimlerin temel insani ihtiyaçları karşılanmalıdır. Çiftçimize karşılıksız mazot ve gübre desteği verilmelidir. Üretici ve esnafa faizsiz kredi desteği verilmelidir ve kredi borçları silinmelidir. İşten çıkarmalar yasaklanmalı, çalışanlara koşulsuz olarak sendika hakkı tanınmalıdır. Sağlık çalışanlarına hakları verilmelidir. Krizde işini kaybeden, geliri azalan herkese doğrudan gelir desteği sağlanmalıdır. İşçi, memur ve emekli maaşları yaşanan yüzde 100’ün üzerindeki enflasyon göz önüne alınarak yeniden düzenlenmelidir. Yaşam tarzına müdahale aracına dönüşen özel tüketim vergisi kaldırılmalıdır. Enerji dağıtım şirketleri kamulaştırılmalıdır. Hakları için grevde, direnişte olan bütün işçilere buradan desteğimizi gönderiyor ve onları selamlıyoruz. Son olarak diyoruz ki, sorumlusu olmadığımız bir krizin faturasını ödemek istemiyoruz” ifadelerine yer verildi.

Etiketler:   zam protestoları


0 Yorum

Yorum Yaz