Kitap Okumanın 9 Bilimsel Faydası

Kitap okumayı alışkanlık haline getirmenin faydaları bilimsel olarak da ispatlandı. İşte kitap okumanın sağlık ve kişisel gelişim yönünden insana sağladığı yararlar...

Kitap Okumanın 9 Bilimsel Faydası
27 Eki 2019 10:43:55

1. Zeka Geliştirir

Kitap okumak zihin sağlığı açısından son derece önemlidir. Okunan kelime ve hikayeye olan konsantrasyon beynin uyarılmasını sağlar. Bugüne kadar yapılmış bir çok çalışma, okumanın kişiyi daha akıllı yaptığına dair kesin bulgular paylaşıyor. Özellikle okunan yazı zorlaştıkça beyin aktivitesinin yoğunlaştığı da biliniyor.


2009 yılında yapılan bir araştırma, okumanın beyinde yeni beyaz madde oluşumuna neden olduğunu ortaya çıkardı. Beyaz madde öğrenme ve zihinsel hastalıklarda büyük rol oynamaktadır.


Okumak, kişinin koşulları daha iyi analiz etme ve eleştirel düşünme yeteneğini de geliştireceği için, problemlerin tespiti ve çözümünde daha yetenekli olmasını sağlıyor.


2. Kelime Hazinesini Zenginleştirir


Hiç şüphesiz, okumak insanın kelime dağarcığını muhteşem bir şekilde genişletir. Çünkü birisinin konuşmasını dinlerken atlayacağınız kelimelere, okurken daha iyi konsantre olursunuz.


Ayrıca yabancı dil gelişiminde de okumak son derece önemlidir. Dinleyerek telaffuzunuzu geliştirirken, okuyarak hem gramer, hem de yeni kelimeler öğrenirsiniz. Üstelik kelimelerin farklı cümlelerde farklı anlamlarını da öğrenmiş olursunuz.


3. Stres Azaltır


Stres günümüzün en büyük problemlerinden birisi. Özellikle de strese uzun süreli maruz kalmak sağlık açısından oldukça zararlı.


Kitap okumak ise gündemden ve mevcut sorunlardan biraz olsun uzaklaşmanızı sağlayarak yaşadığınız stresi azaltabiliyor. Yapılan bir araştırmaya göre, okumanın stres seviyesini %68 oranında azalttığı görülüyor.


David Lewis’e göre sadece 6 dakika sessizce okumak, kalp atışını yavaşlatmak ve kaslardaki gerginliği azaltmak için yeterli.


4. Bilgi Çoğaltır


Bilgi hayattaki en önemli şeylerden biridir. Ve hiç şüphe yok ki okudukça beyninize sürekli bilgi yükler ve yeni şeyler öğrenirsiniz. Edineceğiniz her yeni bilgi hayatta daha fazla avantaj sağlamanıza imkan verir.


5. Hafızayı Güçlendirir


Çoğu insan isimleri, adresleri veya numaraları hatırlamakta zorluk çeker. Fakat düzenli kitap okumak insana güçlü bir hafıza yeteneği verir.


Çünkü kitap okuduğunuz zaman çeşit çeşit karakterleri, onların hikayelerini ve onlara ait detayları hatırlamak zorunda kalırsınız. Süreki bir şeyleri hatırlamaya çalışmak hafızayı zinde tutar. Böylelikle yer bir yeni anı beyinde yeni sinir bağlantıları (sinapslar) oluşturur ve mevcutlar da güçlenir.


6. Konsantrasyonu Artırır


Bir kitaba kendinizi daldırdığınızda bütün dikkatinizi bu işe vermiş oluyorsunuz. Yoğun konsantre isteyen bir işten önce sadece 15-20 dakika kitap okumak bile işinize yoğunlaşmanızda büyük fayda sağlacaktır.


7. Daha İyi Yazma Becerisi Sağlar


İyi bir yazar olmak için öncelikle bir okur olmak gerekir.Düzenli kitap okumak, bir yazarın sahip olması gereken nitelikleri elde etmek için son derece önemlidir. Okuyarak yazım, anlam, dilbilgisi, noktalama gibi dilin temelleri öğrenilebilir.

8. Alzheimer Riskini Azaltır


Kitap okumak beyni çalışmaya zorlar. Beynin aktif olması da gücünü kaybetmesini

engeller.


Çünkü aynı kaslarımız gibi, beyin de sağlıklı ve güçlü kalmak için egzersize ihtiyaç duyar.


Bir araştırmaya göre beyindeki hareketsizlik Alzheimer gelişimine yardımcı oluyor. Kitap okumak, satranç oynamak gibi aktiviteler yapanlar, Alzheimer hastalığına yakalanmada iki buçuk kat daha az riskli durumdalar.


9. Sosyallik Kazandırır


Düzenli kitap okumanın sosyal becerileri geliştirdiğine dair bir çok araştırma bulunuyor.


Kitap okuyanlar, okumayanlara göre insanların vücut dilini ve ifadelerini yorumlama konusunda daha iyiler.


Ayrıca bolca kitap okumak demek, üzerinde tartışacağınız bolca konu demektir. Bu da sohbet imkanı bulduğunuz herkesle arkadaşlık kurabilmeniz için bir adım olacaktır.

Etiketler:   kitap okuma


0 Yorum

Yorum Yaz