KULİS| Eski “Merkez Sağ” Tansu Çiller’in etrafında yeniden toplanmaya çalışıyor

Eski başbakanlardan Tansu Çiller’in siyasete döneceği iddiası yeniden gündeme geldi.

KULİS| Eski “Merkez Sağ” Tansu Çiller’in etrafında yeniden toplanmaya çalışıyor
28 Şub 2022 17:49:54

İYİ Parti Teşkilat Başkanı Koray Aydın, bir süre önce Sözcü gazetesinden Ruhat Mengi’ye konuşmuş ve Tansu Çiller’in bir parti kurma arayışında olduğu iddiasını dile getirmişti. Aydın, "Tansu Çiller, AK Parti'den oy koparan İYİ Parti'nin oylarını kırmaya çalışmak için Erdoğan tarafından görevlendirilmiş, 'İYİ Parti'nin bulunduğu yerde ne yapabilirsen kârdır' anlayışıyla iktidar tarafından desteklenen, maddi imkanları iktidar tarafından sağlanan bir proje kişisidir. Kuracağı parti de böyle bir projenin partisidir. Ama şu anda parti kuracak zemini inşa edemedi çünkü görüşme yaptığı insanların yüzde 97'sinden karşılık alamıyor. Bu bakımdan, parti kursa bile sadece genel merkezi olan bir tabela partisi gibi olur" demişti.

Tansu Çiller’den yeni sinyal

Tansu Çiller’in avukatları iddiaları yalanlasa da Çiller’in Yeni Şafak’a verdiği röportaj kafaları yine karıştırdı. Muhalefetin kurduğu “6’lı masa” toplantılarına sert tepki gösteren Çiller, “Bunu Türkiye’nin, gençlerin önüne umut diye koymak ihanettir. Türkiye’yi yeniden koalisyonlu parlamenter sisteme döndürmenin umut olabileceğini düşünmüyorum. Bunu söylemeye devam edeceğim” dedi. Türkiye’de merkez sağ bir partiye ihtiyaç duyulduğunu iddia eden Çiller, “Bu, parti kuracağım anlamına gelmiyor ama bunu tespit etmem beni düşündürüyor. Bundan ibaret” ifadelerini kullandı.

Teşkilatlanma çalışmaları başladı

Vaziyet’in kulislerden edindiği bilgiye göre eski merkez sağ kökenli siyasetçiler arasında 2,5-3 ay önce hareketlilik başladı. Eski DYP ilçe başkanları arasında küçük gruplar halindeki toplantılarda, eski il yöneticileri ve siyasetçiler de bir araya geldi. Yeniköy’deki Tansu Çiller Yalısı’na giden yol üzerindeki bir kafede gerçekleştirilen ve “dost meclisi” havasında geçen toplantılarda, eski DYP tabanının Tansu Çiller’i geri istediğine dair bir hava estirildi ve nabız yoklandı. İzmir ve Ankara’da da gerçekleştirilen toplantılarda, Tansu Çiller’in siyasete geri döneceği ve bu konuda ne düşünüldüğü soruldu. Toplantıyı gerçekleştiren yöneticilerin önlerinde soruların bulunduğu aktarılırken, olumlu cevap alınanların bizzat Tansu Çiller’in kendi evinde bu isimlerle bir araya gelip toplantı yapıldığı aktarıldı.

Gültekin Uysal faktörü engelliyor, “DYP” ismi geri alınmak isteniyor

Vaziyet’in görüştüğü isimlerden biri, Doğru Yol Partisi isminin geri alınmak istendiğini belirtti. Ancak Tansu Çiller etrafında gelişecek hareketin gelişememesinin en önemli sebeplerinden biri olarak Gültekin Uysal öne sürülüyor. Zira DYP’de geçmiş dönemde siyaset yapan ve özellikle ilçe başkanlığı konumunda bulunan isimlerin DP’de de bunu sürdürmesi ve Uysal’ın Millet İttifakı’ndaki konumu, DP çevresinde hareketin karşılık bulamamasına neden oldu. Öte yandan geçmişte DYP’de bulunup, DP’de devam etmeyen kadroların ise Tansu Çiller’e sıcak baktığı aktarıldı.



0 Yorum

Yorum Yaz