Milyarlık Rekabet İçin Trump: Bu ABD için önemli

Tamamı Suudi Arabistan'a ait Aramco adlı petrol şirketi, yüzde 5 hissesini halka arz etmeyi planlıyor. Bu milyarlık rekabet için İngiltere ve ABD yarışırken Donald Trump'ın konu ile ilgili attığı tweetinde 'bu bizim için çok önemli' ifadelerini kullanması ve Yemen’den Suudi Arabistan’a atılan füze olayı hakkında ABD füze savunma sistemini övmesi "Suudları tercihe mi zorluyor?" şeklinde sorularını akıllara getirdi.

Milyarlık Rekabet İçin Trump: Bu ABD için önemli
05 Kas 2017 12:56:23

MİLYARLIK REKABET

ABD Başkanı Donaldı Trump, yüzde beş hissesini halka arz etmeye hazırlanan Suudi Arabistan devletine ait petrol şirketi Aramco ile ilgili Twitter'da bir mesaj paylaştı. Trump, mesajında, "Suudi Arabistan'ın Aramco'nun ilk halka arzını New York borsasında yapması bizi çok memnun eder. Bu ABD için önemli" ifadelerine yer verdi.

TRUMP: BİZİM SİSTEMİMİZ YERLE BİR ETTİ

Öte yandan Suudi Arabistan'ın ABD'den satın aldığı Patriot füze savunma sistemine atıfta bulunan ABD Başkanı, "Suudi Arabistan’ yapılan saldırı fikrimce İran’ın da işine geldi. Ve bizim sistemimiz onu yerle bir etti” dedi. Trump, füze savunma sisteminin kalitesine dikkat çekerek “Bu bizim ne kadar iyi olduğumuzun bir kanıtı. Kimse bizim yaptığımız şeyi bu kadar iyi yapamaz ve şu an bunları bütün dünyaya satıyoruz” ifadelerini kullandı.

SUUDLAR TERCİHE Mİ ZORLANIYOR?

ABD Başkanı Trump'ın ifadeleri Suudi Arabistan'ı dünyanın en büyük petrol şirketi olan ve tamamı Suudi Arabistan'ın kontrolünde olan Saudi Aramco'nun ilk halka arzını New York borsasından yapmaya zorladığı şeklinde yorumlandı.

SAUDİ ARAMCO NEDEN BU KADAR DEĞERLİ?

Suudi Arabistan firması geçen yılın verilerine göre günde 10 milyon varilin üzerinde petrol üretiyor ve bu dünyadaki herhangi bir şirketin ürettiğinden çok daha fazla. Geniş ölçekli ve modern petrol rafinerileri de olan Saudi Aramco'nun, aynı zamanda petrol rezervlerinin dünyadaki toplam rezervlerinin 6'da 1'ine sahip olduğu belirtiliyor.

Halka arzın arkasındaki bir numaralı otorite olan Veliaht Prens Muhammed bin Salman, halka arz ile şirkete 2 trilyon dolar değer biçileceğinde iddialı. Kimi analistler temkinli görünse de trilyon doları aşması beklenen halka arz tarihin en büyüğü.

Halka arzın değerini belirleyecek faktörler arasında ise son dönemlerde en düşük seviyeleri gören petrol fiyatları, tâbi olunan vergi oranları gibi faktörler belirliyor. Suudi Arabistan, mart ayında Saudi Aramco için vergi oranını yüzde 85'ten yüzde 50'ye düşürmüştü. 

2018 yılında gerçekleşmesi beklenen halka arz için New York en büyük pazar olsa da uzmanlar Saudi Aramco'nun ABD'yi tercih etmesi durumunda hukuki anlamda zorlanabileceğine dikkat çekiyor. 

SUUDLAR ABD'Yİ ZENGİN EDİYOR

Öte yandan geçtiğimiz aylarda ABD ile Suudi Arabistan arasında 110 milyar dolarlık silah anlaşması imzalanırken, ekonomi ve enerji alanlarında yaklaşık 50 milyar dolar, güvenlik ve savunma alanlarında da 350 milyar dolar değerinde anlaşmaların imzalanmasıyla toplam tutar 380 milyar dolara ulaşmıştı.



0 Yorum

Yorum Yaz