NASA'nın Uzay Aracı Perseverance Mars'ta Geçmişte Hayat Olup Olmadığını Belirlemek İçin Yola Çıktı

NASA’nın, MARS 2020 misyonu kapsamında üretilen uzay gezgini Azim’i (Perseverance) ve ilk defa Dünya dışı uçuş deneyimini test edecek olan Marifet (Ingenuity) helikopterini, bugün Türkiye saatiyle 14.50’de Atlas V 541 roketiyle Florida’dan fırlatıldı.

NASA'nın Uzay Aracı Perseverance Mars'ta Geçmişte Hayat Olup Olmadığını Belirlemek İçin Yola Çıktı
30 Tem 2020 17:27:50

Mars 2020 görevi kapsamında NASA, uzay gezgini Azim (Perseverance) ve Mars helikopteri Marifet’i (Ingenuity) kızıl gezegene göndermek üzere Atlas V 541 roketiyle Florida’dan Dünya yörüngesine fırlattı. Geçen sene 2,5 milyon isim göndererek rekor katılımla Mars’a isim gönderme etkinliğine katılan Türkiye birinci olmuştu. Türkiye'den ve tüm Dünya'dan Mars’a gönderilen 10 milyondan fazla isim 7 ay sonra kızıl gezegene ulaşacak.

Mars’ta yaşamın izlerini bulmak amacıyla gönderilen uzay gezgini (rover) Azim, bir zamanlar göl olduğu düşünülen Jezero kraterine iniş yapacak. Krateri ve iniş yapacağı bölgeye yakın bir nehir yatağı olduğu düşünülen yeri inceleyerek, (varsa) eski medeniyetlerin kalıntılarını ve canlı fosillerini arayacak.

49 km genişliğindeki Jezero kraterinde yaşamı bulabileceklerini anlatan proje araştırmacısı Ken Williford, "Jezero ile ilgili en muhteşem şeylerden birisi yalnızca sıradan bir krater gölü olması değil, aynı zamanda kraterin kuzey-doğu bölgesinde bir çıkış yolunun bulunmasıydı. Buna açık sistem diyoruz. Bir taraftan kratere giren ve öbür taraftan çıkan bir su akışı var ve bu önemli bir süre boyunca ayakta kalan dinamik bir sistem oluşturabilir. Ve bu bakımdan oldukça kararlı yaşanabilir bir ortama sahip olabilir" dedi.

DÜNYA DIŞINDA İLK TEST UÇUŞU: MARS HELİKOPTERİ

Mars şartlarında uçabilecek şekilde tasarlanmış Marifet (Ingenuity) helikopteri, 90 saniye boyunca havada kalarak çevrenin fotoğraflarını, Mars’a gönderilen yörünge uydularına göre, daha yakından ve kaliteli çekilebilecek. Toplam beş kere havalanması durumunda Marifet helikopteri görevi başarılı sayılacak.

OKSİJEN ÜRETECEK

Azim (Perseverance) aracının üzerindeki bilim enstrümanlarından biri olan MOXIE adlı bir çeşit arıtıcı, Mars’ta bulunan karbondioksiti oksijene çevirecek. Arıtma işlemi başarılı olursa, sonraki Mars görevlerinde insanlık bu oksijen üreticiler sayesinde dönüş yakıtını Mars’tan sağlayabilecek.

ESKİ MARS ARACININ YEDEK PARÇALARI KULLANILDI

26 Kasım 2011’de fırlatılan ve görevi biten Curiosity (Merak) ve Opportunity gezginine benzeyen yeni gezgin Perseverance yapımında, Curiosity’nin parçaları kullanıldı. Konu hakkında açıklama yapan Perseverance'ın Mastcam-Z cihazının baş araştırmacısı Jim Bell "Perseverance neredeyse %90'ı Curiosity'nin yedek parçalarından oluşuyor. Misyonun kabul edilmesinin en büyük sebebi bu, çünkü bu yedek parçalar kullanılarak muazzam kaynak tasarrufu sağlanabildi" dedi.

ROVER VE HELİKOPTERİN İNİŞ ANI YAYINLANACAK

Diğer uzay misyonlarından farklı olarak MARS 2020 görevinde araçların 7 dakikalık Mars’a iniş videosu ve ses kaydı alınacak. Aracın 21 bin kilometre hızdan yavaşlayarak Mars yüzeyine iniş anının görüntüleri, uzay-Mars tarihinde bir ilk olacak. Ses kayıtlarında, motor gürültüsü dışında bir şey duyulması beklenmiyor.

2021 Şubat ayının ortalarında Mars’a iniş yapması beklenen araçların, iniş anında canlı yayınlanıp yayınlanmayacağı henüz bilinmiyor.

TÜRKİYE BİRİNCİ OLMUŞTU

Geçen sene, NASA’nın "Mars'a ismini gönder" etkinliğine dünya genelinden toplam 10 milyonu aşkın insan katılırken, Türkiye Mars’a 2,5 milyon isim göndererek diğer ülkeler arasında birinci olmuştu. Mars 2020 göreviyle beraber bu isimler gönderilecek.

Etiketler:   NASA Uzay mars


0 Yorum

Yorum Yaz