Portekizli Eurovision Adaylarından Net Rest: “İsrail varsa biz yokuz”

Portekiz’in ulusal Eurovision elemelerinde yarışan 16 sanatçı, İşgalci İsrail’in katılımına karşı çıkarak, seçilmeleri durumunda Viyana’ya gitmeyeceklerini açıkladı ve bu kararla İsrail’e karşı duruşlarını gösterdi.

Eklenme Tarihi: 12 Ara 2025
1 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 12 Ara 2025
Portekizli Eurovision Adaylarından Net Rest: “İsrail varsa biz yokuz”

2026 Eurovision Şarkı Yarışması’nda Portekiz’i temsil etmek için ulusal elemelerde yarışan 16 sanatçı ve müzik grubu, İsrail’in organizasyona dahil edilmesine tepki göstererek yarışmayı boykot etme kararı aldı. Sanatçılar, ulusal finali kazansalar bile Avusturya’nın başkenti Viyana’ya giderek yarışmaya katılmayacaklarını duyurdu.

Bu karar, Avrupa Yayın Birliği’nin (EBU) İsrail’in katılımına onay vermesinin ardından, İspanya, Hollanda, İrlanda, Slovenya ve İzlanda gibi ülkelerin aldığı çekilme kararlarına destek niteliği taşıyor. Sanatçılar, İsrail’in Filistin’e yönelik ihlalleri ve Gazze’deki insan hakları ihlallerine sessiz kalınmasını kabul edilemez bulduklarını vurguladı.

Sanatçılar sosyal medyadan yaptıkları açıklamada, sessiz kalmanın yaşanan trajedilere ortak olmak anlamına geldiğini belirtti. Açıklamada, Cristina Branco, Djodje, Rita Dias ve Bateu Matou gibi isimler de yer aldı.

RTP yönetimine sert eleştiri

Sanatçılar, Portekiz devlet televizyonu RTP’nin İsrail’in katılımını destekleyen tavrını da eleştirdi:

“2022’de Rusya siyasi gerekçelerle yarışmadan men edilirken, BM raporlarına göre Gazze’de soykırım eylemlerine karışan İsrail’e aynı yaptırım uygulanmadı. Bu, kabul edilemez bir çifte standarttır.”

Sanatçılar ayrıca, TP’nin EBU Genel Kurulu’nda İsrail’in yarışmaya katılımına ses çıkarmamasını ve çekilme kararı almamasını da protesto ettiklerini açıkladı. Bu adım, Avrupa’daki Eurovision platformu üzerinden yürütülen İsrail karşıtı tepkilerin yeni bir halkası olarak değerlendiriliyor.