Reza Zarrab ABD hükümeti adına tanıklık yapacak

Reza Zarrab'ın 'olası tanık' olarak yer aldığı davada eski Halk Bank yöneticisi Atilla tek sanık olarak hâkim karşısına çıkacak

Reza Zarrab ABD hükümeti adına tanıklık yapacak
28 Kas 2017 17:37:46

ABD merkezli haber ajansı Bloomberg, ABD'nin İran'a yönelik ambargo uygulamasını deldiği iddiasıyla ABD'de tutuklanan ilerleyen süreçte 'olası tanık' statüsüne geçen Reza Zarrab'ın ABD hükümeti adına tanıklık yapacağını öne sürdü. 

Haberde davanın tutuklu sanığı eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın avukatı Robert Fettweis'ıngörüşüne de yer verildi. Fettweis, "Zarrab, ABD hükümetinin en önemli tanığı olacak" dedi.

Halkbank’ın eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın avukatı Robert Fettweis, Reza Zarrab’ın savcılık lehine tanıklık edeceğini söyledi. Avukat Salı günü mahkemede Zarrab’ın ABD hükümetinin en önemli tanığı olacağını belirtti.

"Zarrab yarın ifade verebilir"

Atilla’nın avukatlarının davanın iki hafta ertelenmesi talebi reddedilirken, Zarrab’ın Atilla aleyhinde ifade vereceği belirtildi. Duruşmayı izleyen New York Times’ın adliye muhabiri Benjamin Weiser, savcının açıklamasına göre Zarrab’ın suçunu kabul ettiğini aktardı. Buna göre, Zarrab yarın ifade verebilir.

New York Times, Zarrab davasına dair gelişmeleri Türkçe olarak attığı tweet ile duyurdu.

"Hakan Atilla tek sanık"

ABD’de görülecek İran’a ambargoyu delme davasında mahkemedeki tek sanığın eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla olması kesinleşmişti. 

Davanın yargıcı Richard Berman seçilen jüri üyelerine tek sanığın Atilla olduğunu söylemişti. Bu gelişmeye rağmen davanın merkezinde olan Reza Zarrab’ın ABD ile anlaşıp anlaşmadığı ve Atilla aleyhine tanıklık edip etmeyeceği soruları yanıt bekliyordu. Savunma avukatının açıklamasıyla bu sorular yanıt verilmiş oldu. 

Atilla karşı karşıya olduğu sahtekarlık, ambargo kurallarını ihlal etme ve para aklamak için komplo kurma suçlamalarını reddetti. Davada, aralarında eski bakan ve banka yöneticilerinin de bulunduğu 9 kişi suçlanıyor ancak sadeceZarrab ve Atilla gözetim altında tutuluyor. Suçlanan isimler ABD’nin ambargo uyguladığı sırada İran’ın küresel finansal sisteme erişmesinde ve dolarla iş yapabilmesine aracı olmakla suçlanıyor.

Jüri 12 kişiden oluşuyor; 6 kişi ise yedek. Jüri üyelerinin kimlikleri kamudan gizlenecek. Yargıç jüri üyelerine mahkemede numaralarla hitap edecek.

Jüri seçiminin bitmesiyle Atilla’nın avukatları duruşmanın iki hafta ertelemenmesini talep etti. Avukatlar savcı tarafından kendilerine sunulan dökümanlarda çok sayıda değişiklik yapıldığını öne sürdü.

Dava resmi olarak kayıtlarda İngilizce olarak U.S. v Zarrab, 15-cr-867, U.S. District Court, Southern District of New York (Manhattan) olarak geçiyor. 



0 Yorum

Yorum Yaz