Rusya ve Esed Rejimi İdlib'i Bombalıyor

Rusya destekli rejim güçlerinin İdlib güneyini yoğun bir şekilde vurduğu bildirildi.

Rusya ve Esed Rejimi İdlib'i Bombalıyor
26 Haz 2020 20:14:21

Mepa News'in haberine göre, Rusya destekli Esed rejimi güçleri İdlib'in güney kırsalında bombardıman düzenledi.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre İdlib'in güney kırsalında bulunan Cebel Zaviye, rejim güçleri tarafından ağır silah ve havan toplarıyla hedef alındı.

Öte yandan Rusya destekli rejim milisleri, muhaliflerin kontrolündeki bölgelere yönelik ilerleme girişiminde bulundu.

Bölge kaynakları gece saatlerinde Rusya destekli güçlerin bir sızma girişiminde bulunduğunu, çatışmaların ardından rejim güçlerinin geri çekildiğini kaydetti.

Daha önce gerçekleştirilen kapsamlı kara harekatlarından önce Rusya ve rejim güçleri, öncü kuvvet niteliğindeki güçlerle benzer saldırılar düzenlemişti.

İdlib'e saldırı beklentisi

İdlib'e yönelik 2019 yılının sonlarında başlayan Rusya ve İran destekli rejim saldırısı sonucunda, muhaliflerin kontrolündeki bölgeler önemli ölçüde azalmıştı.

Bir sivil katliamı politikası izleyen Rusya ve İran destekli milis güçler büyük ölçüde ilerleyerek İdlib kent merkezine yaklaşmış, Türkiye ve Rusya'nın da karşılıklı taraflarda olmak üzere doğrudan dahil olduğu şiddetli çatışmalar İdlib genelinde tansiyonu yükseltmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin, İdlib'de 2019 yılı sonunda başlayan çatışmaları sona erdirmek için, 5 Mart’ta Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen zirvede, İdlib’de gerginliğin düşürülmesi hedefiyle ateşkesin uygulanması, ortak devriyelerin yapılması ve müşterek koordinasyon merkezinin kurulması yönünde kararlar almıştı.

Bölgede Türkiye ve Rusya arasında ortak devriyeler devam ederken, Rusya ve İran destekli rejim güçleri bölgeye yığınak yapmaya ve saldırı hazırlıklarına devam ediyor.

"Rejim İdlib'in büyük kısmını ele geçirebilir"

Bölge kaynakları, rejimin İdlib cephesine büyük sevkiyat yaptığını ve saldırıya hazırlandığını aktarırken, İdlib genelinde gergin bir bekleyiş hakim.

Rusya destekli rejim güçlerinin İdlib'e, bölgenin güney kesiminde yer alan Cebel Zaviye ekseni üzerinden saldırıya başlayabileceği ifade ediliyor. Türkiye ile Rusya'nın Mart ayından bu yana ortak devriyeler gerçekleştirdiği M4 Otoyolu güneyinin rejim tarafından tamamen ele geçirilebileceği, bu durumun muhaliflere ağır bir darbe vurabileceği belirtiliyor.

Suriye'de uzun süredir faaliyet gösteren ve bölgedeki en önde gelen gazetecilerden olan Bilal Abdulkerim geçtiğimiz gün İdlib'de son duruma dair yaptığı açıklamada, rejimin İdlib'e saldırıya hazırlandığını ve bu saldırıyla beraber, İdlib'in üçte birini teşkil eden oldukça geniş bir bölgenin rejim tarafından ele geçirilebileceğini kaydetti.

Haziran ayı başında rejim İdlib çevresine yığınaklarını artırmış, buna karşılık olarak muhalif gruplar da bölgeye sevkiyat gerçekleştirerek cephe hatlarını takviye etmişti.

Rejim güçlerinin saldırısının beklendiği bölgede son durum şu şekilde:

idlib-004.jpg



0 Yorum

Yorum Yaz