Parayı Getir Diplomayı Götür
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın iddianame düzenlediği çetenin yaptığı suçlar arasında kamu yöneticilerine ait elektronik imza kopyalama, sahte diploma ve sürücü belgesi düzenleme yer alıyor.
Söz konusu iddianamede lise diploması için 80 bin TL, iki diploma için 120 bin TL istedikleri belirtilen 134 şüpheli hakkında 6 yıldan 45 yıla kadar hapis cezası istendi.
Depremde Hayatını Kaybedenler Adına Sahte Diploma
Soruşturmanın ileri aşamalarında çetenin 6 Şubat depreminde hayatını kaybeden bazı avukatlara ait diplomalarını sistemden silerek yerine sahte diploma talep eden kişilerin kayıtlarını yaptıkları ortaya çıktı. İddianameye göre çetenin 400 akademisyenin usülsüz atamasında rol oynadığı ve bu kişilerin birçoğunun doçent ve profesör unvanlarına sahip olduğu kaydedildi.
Hangi Üniversiteler Listede?
Çetenin sahte diploma düzenlediği üniversiteler arasında;
Ege Üniversitesi,
Atatürk Üniversitesi,
Mersin Üniversitesi,
İnönü Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi yer aldı.
Yasal Süreç Devam Ediyor
Dava, Ankara 23. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açıldı. Toplamda 134 şüpheli hakkında "ÖSYM Kanunu'na muhalefet", "resmi belgede sahtecilik", "bilişim sistemine girme" ve "verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme" suçlarından 6 yıldan 45 yıla kadar hapis cezaları talep edildi. soruşturma kapsamında 16 şüpheli tutuklandı.