Suudi Prens el-Faysal: İran’a karşı sırtımızı İsrail’e dayayacağız

Suud Prensi Turki El-Faysal, özellikle de Cemal Kaşıkçı suikastından sonra Suud’un Amerika nezdindeki itibarını kurtarma girişimleri kapsamında New York’ta bir kokteyl partisi düzenledi.

Suudi Prens el-Faysal: İran’a karşı sırtımızı İsrail’e dayayacağız
25 Kas 2018 08:10:35

Suud Prensi Turki El-Faysal, özellikle de Cemal Kaşıkçı suikastından sonra Suud’un Amerika nezdindeki itibarını kurtarma girişimleri kapsamında New York’ta bir kokteyl partisi düzenledi. Kokteylde konuşan Faysal, Kaşıkçı suikastı ile ilgili uluslararası soruşturma yürütülmesi fikrine karşı çıktı. Faysal ülkesinin İran’a karşı verdiği mücadelede İsrail’e sırtını dayayacağını ifade etti.

Amerika’da yayın yapan “Daily Post” internet sitesi, Salı günü yayımladığı raporda, ABD’nin eski Suud büyükelçisi olan Turki El-Faysal’ın 9 Kasım günü siyasetçilerin, gazetecilerin ve yazarların aralarında bulunduğu yaklaşık 50 kişilik bir kokteyl partisi düzenlediğini, katılımcıların İstanbul’da yaşanan suikast hakkında Faysal’a çeşitli sorular yönelttiklerini aktardı.

Katılımcılardan biri kokteyl sonrası “Daily Post” internet sitesine yaptığı değerlendirmede “Bir kadeh şarap içmek için değil belli bir gerekçe ile orada toplandığımız her halinden belli idi. Turki El-Faysal Suud’un kaybolan itibarını yeniden kazanmak için böyle bir organizasyon düzenledi” ifadelerini kullandı.

Turki El-Faysal suikast nedeniyle endişeye kapılmaya gerek olmadığını, Riyad yönetiminin İstanbul’da işlenen suikast hakkında kapsamlı bir soruşturma yürüttüğünü ifade etti. Faysal ABD’nin Irak’taki Ebu Gureyb Hapishanesi hakkında soruşturma yürütülmesini reddetmesini gerekçe göstererek suikast hakkında uluslararası bir soruşturma başlatılmasına karşı çıktı.

Katılımcılar Faysal’ın katılımcıların konuyla ilgili bakış açılarını değiştirmek için uğraşmadığını, bilakis ‘ABD her şeye rağmen Suud’la ilişkisini sürdürebilir” mesajı vermeye çalıştığını ifade ettiler.

Faysal “Suud ve ABD’nin stratejik ortaklıktan vazgeçmesi mümkün değil… Taraflar arasında çok sayıda ortak mesele var. Bunların başında da Ortadoğu’da İran’a karşı koymak geliyor. Suud İran tehdidine karşı sırtını İsrail'e dayamaktan yana…” ifadelerini kullandı.

Katılımcılardan birinin Faysal'a “Şayet ABD vazgeçmesi yönünde baskı yapsa dahi Suud Yemen'e karşı sürdürdüğü savaşa devam edecek mi?” şeklinde bir soru yöneltmesi üzerine Faysal “Suud Trump yönetimiyle her türlü istişareye açık, ancak halihazırda bir strateji değişikliği söz konusu değil…” ifadelerini kullandı.

Turki El-Faysal 3 Kasım tarihinde söz konusu sitede yayınlanan rapora göre Kaşıkçı suikastı hakkında konuşmak üzere Harvard Üniversitesi'nden de davet almıştı.

 


0 Yorum

Yorum Yaz