TBMM'de Kritik Hafta: Çerçeve Yasa ve Yeni Düzenlemeler Geliyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bu hafta "Terörsüz Türkiye" sürecine ilişkin hazırlanan "çerçeve yasa" teklifinin Meclis Başkanlığı'na sunulması beklenirken, Genel Kurul'un gündeminde çocuklara yönelik ceza düzenlemelerini içeren kanun teklifi yer alacak.

Eklenme Tarihi: 02 Ağu 2026
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 02 Ağu 2026
TBMM'de Kritik Hafta: Çerçeve Yasa ve Yeni Düzenlemeler Geliyor

"Çerçeve Yasa" Teklifi Meclis Yolunda

Geçen hafta sunulacağı belirtilen ancak çalışmaları süren "çerçeve yasa" teklifinin bu hafta Meclis Başkanlığı'na sunulması öngörülüyor:

  • Süreç Senaryoları: Teklif hafta başında sunulursa, Adalet Komisyonu görüşmelerinin ardından 2 günlük yasal süre beklenmeden hızla Genel Kurul'a getirilebilecek. Hafta sonuna doğru sunulması halinde ise komisyon görüşmeleri bu hafta tamamlanıp gelecek hafta Genel Kurul'a taşınacak.

  • Tatil Planı: "Çerçeve yasa" teklifi yasalaştıktan sonra Meclis'in tatile girmesi planlanıyor. Milletvekillerine çalışmaların 14 Ağustos'a kadar uzayabileceği bilgisi verildi.

Çocuklara Yönelik Ceza Düzenlemesi ve Detayları

Genel Kurul'da, muhalefet partilerinin eleştirdiği, Çocuk Koruma Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek. Teklifin öne çıkan maddeleri şunlar:

  • 15-18 Yaş Grubu: Cinayet ve ağır yaralama suçlarında ceza indirimi uygulanmayacak, hâkim takdiriyle müebbet hapis cezası verilebilecek.

  • 12-15 Yaş Grubu: Aynı şartlarda ceza indirimi uygulanmayabilecek ve bir üst grubun ceza rejimi geçerli olacak. Suç ağırlaştırılmış müebbet gerektiriyorsa 13 yıldan 18 yıla, müebbet gerektiriyorsa 10 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası verilecek.

  • İnfaz Rejimi: Çocuk hükümlüler cezalarına doğrudan çocuk eğitim evlerinde değil, çocuk kapalı ceza infaz kurumlarında başlayacak; iyi halli oldukları tespit edilirse eğitim evlerine ayrılacak.

  • İnfaz Hesaplaması: Kasten öldürme, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, uyuşturucu imal/ticareti ve örgüt kurma suçları hariç, çocukların 15 yaşını dolduruncaya kadar kurumda geçirdiği 1 gün, koşullu salıverilmede 2 gün sayılacak.

  • Ailelere Yönelik Yaptırımlar: Aile hukukundan doğan yükümlülüklerin ihlalinde ebeveynlere verilecek ceza 2 katına kadar artırılacak.

  • Silah Muhafazası: Ateşli silahı imal/muhafaza özenine aykırı davranarak çocuğun eline geçmesine neden olan kişiye 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.

  • Tanım Değişikliği: Kanundaki "suça sürüklenen" ibaresi "adli süreçteki" olarak değiştirilecek. Kamu davası açıldığında Aile ve Sosyal Hizmetler ile Milli Eğitim bakanlıklarının il/ilçe müdürlüklerine bildirim yapılacak.

Komisyon Çalışmaları

Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'taki okul saldırılarının nedenlerini araştırmak üzere kurulan Meclis Komisyonunda bu hafta Kamu Denetçiliği Kurumu, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu ile Kişisel Verileri Koruma Kurumu yetkilileri sunum gerçekleştirecek.