Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Dünya Nüfus Günü verilerini paylaştı. Buna göre Türkiye, 85 milyon 664 bin 944 kişilik nüfusuyla 194 ülke arasında dünyanın en kalabalık 18. ülkesi oldu. Türkiye, bu nüfus büyüklüğüyle dünya toplam nüfusunun yüzde 1’ine ev sahipliği yapıyor.
Birleşmiş Milletler’in tahminlerine göre, 2024 yılında dünyada en fazla nüfusa sahip ülke 1 milyar 450 milyon kişilik nüfusuyla Hindistan olurken, onu Çin ve Amerika Birleşik Devletleri izliyor. Bu üç ülkenin dünya nüfusundaki payı toplamda yüzde 39,4 olarak hesaplandı.
Türkiye’nin çocuk nüfus oranı yüzde 25,5 olarak belirlenirken, bu oran dünya ortalaması olan yüzde 29,6’nın altında kaldı. Ancak Türkiye, çocuk nüfus oranı açısından Avrupa Birliği ülkelerinin tamamını geride bıraktı. AB’de en yüksek çocuk nüfus oranı yüzde 22,7 ile İrlanda’da görüldü.
Genç nüfus (15-24 yaş) oranında da Türkiye, yüzde 14,9’luk oranıyla Avrupa ortalamasının üzerinde seyretti. Buna karşılık yaşlı nüfus (65 yaş ve üzeri) oranı Türkiye’de yüzde 10,6 olarak ölçüldü ve bu oran dünya yaşlı nüfus ortalaması olan yüzde 10,2’nin biraz üstünde kalsa da, Avrupa Birliği ülkeleri ortalamasından düşük kaldı.
Doğurganlık hızı incelendiğinde, Türkiye’nin kadın başına düşen çocuk sayısı 1,48 ile dünya ortalaması olan 2,25’in altında kaldı. Buna rağmen Türkiye, Avrupa Birliği ortalamasının üzerinde bir doğurganlık hızına sahip.
Beklenen yaşam süresi verilerine göre ise Türkiye’de erkekler için doğuşta beklenen yaşam süresi 74,7 yıl, kadınlar için ise 80 yıl olarak kaydedildi. Türkiye bu alanda, dünya ortalamasının üzerinde ancak Avrupa Birliği ortalamasının altında yer alıyor.
Türkiye, dinamik genç nüfusu ve görece düşük yaşlı nüfus oranı ile Avrupa’ya kıyasla daha genç bir ülke profili çizerken, düşük doğurganlık oranı geleceğe dair nüfus artış hızında yavaşlamaya işaret ediyor.