Türkiye ile Siyonist İsrail İlişkilerinin Son 50 Yılı

İsrail gazetesinde yayınlanan bir analize iki ülke arasındaki istihbarat ve askeri işbirliğinin 1960’lara dayandığı anımsatılırken, 1990’larda bu ilişkilerin doruk noktasına ulaştığı da belirtiliyor.

Türkiye ile Siyonist İsrail İlişkilerinin Son 50 Yılı
17 Şub 2017 08:58:37

Jerusalem Post gazetesinde Anna Ahronheim imzasıyla yayımlanan bir analize göre, iki ülke arasındaki istihbarat ve askeri işbirliğinin 1960’lara dayandığı anımsatılırken, 1990’larda bu ilişkilerin doruk noktasına ulaştığı da belirtiliyor.

Tel Aviv Üniversitesi, Moshe Dayan Merkezi’nde görevli önde gelen Türkiye analizcilerinden Hay Eytan Cohen Yanarocak, AKP yönetimi için ”Ankara İsrail yanlısı görünmek istemiyor,” tespitini paylaşırken, iki ülke arasında son zamanlarda yeniden ısınan diplomatik ilişkilere rağmen yakın gelecekte iki ülkenin silahlı kuvvetleri arasındaki ilişkilerin mesafeli ve soğuk kalmaya devam edeceğini öngörülüyor.

15 Şubat 2017 tarihli analizde Türkiye ve İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarları, Ümit Yalçın ve Yuval Rotem’in Şubat ayının başlarında Ankara’da gerçekleştirdikleri görüşmeye değinirken, iki ülkenin Akdeniz’de bulunan doğalgaz için potansiyel müşteri arayışında oldukları bilgisi de paylaşılıyor.

2015 yılında Suriye’de düşürülen Rus uçağının ardından Türkiye-İsrail arasındaki ilişkilerde bir normalleşme süreci yaşanmaya başladığı, ancak Rusya ile ilişkilerin büyük ölçüde düzeltilmesi, süregelen IŞİD tehditi ve Beyaz Saray yönetiminde yaşanan değişiklik ile birlikte yeniden İsrail’e sırtını döndüğü belirtilen Erdoğan için ise ”pragmatist” yani çıkarcı tanımı kullanılıyor.

Müsteşarların doğalgaz konusunda yakın iletişim halinde bulunmasının yanısıra, TSK’nın İsrail Savunma Güçleri (IDF)’i geçmişte olduğu gibi müttefik olarak görmediği, bilakis bir düşman gibi algılamaya devam ettiği de belirtiliyor.

İki ülke arasındaki istihbarat ve askeri işbirliğinin 1960’lara dayandığı anımsatılırken, 1990’larda bu ilişkilerin doruk noktasına ulaştığı da belirtiliyor.

Mavi Marmara krizi ile iki ülke arasındaki ortak askeri çalışmaların, teknoloji alışverişi ve istihbarat paylaşımlarının sekteye uğradığı, günümüzde ise bu alanlardaki ortak çalışmaların halen eski seviyeye geri dönmediği, yakın gelecekte de dönmesinin beklenmediği söyleniyor.

Analizde son olarak 2014 yılında PEW tarafından yapılan araştırma sonuçları paylaşılırken, yapılan anketlere göre Türkiye’de en çok nefret edilen ülkenin İsrail olduğu sonucunun çıktığı anımsatılırken, Yanarocak tarafından dile getirilen ”Türk askeri İsrail askerini bir zamanlar olduğu gibi dost ve müttefik olarak görmeye yeniden başlamalı,” sözleri de paylaşılmış.

Etiketler:   İşbirliği


0 Yorum

Yorum Yaz