Türkiye’de 2019 Nasıl Geçti?

2019’a birçok önemli olay sığdıran Türkiye’de akıllara kazınan ise ülkenin her tarafından yükselen adalet çığlıkları oldu. 2019 yılı, S- 400, F-35 krizleri,Barış Pınarı Harekatı, yerel seçimler, belediyelere atanan kayyumlar, yargı sürecinde yaşanan hukuksuzluklar ve sokaklarda yapılan özgürlük eylemleri gibi olaylarla tarihteki yerini aldı.

Türkiye’de 2019 Nasıl Geçti?
27 Ara 2019 17:00:56

1 Ocak: Plastik alışveriş poşetleri, 1 Ocak itibarıyla tüketicilere 25 kuruş karşılığında verilmeye başlandı.


24 Ocak: 1 yıl boyunca haksız tutukluluğu devam eden Alparslan Kuytul Hocaefendi, Adana’da görülen mahkemede tahliye edilerek akşam saatlerinde Bolu Cezaevinden serbest bırakıldı.


25 Ocak: Alparslan Kuyutl Hoca, tahliyesinin üzeriden saatler geçmesine rağmen siyaseten tekrar tutuklanarak Bolu cezaevine gönderildi.


7 Şubat: İstanbul Kartal'da Orhantepe Mahallesi'nde bulunan 7 katlı bir bina çöktü. Olayda 21 kişi öldü, 14 kişi yaralı kurtarıldı.


31 Mart: Mart ayının en önemli gelişmeleri arasında 31 Mart'ta yapılan Mahalli İdareler Seçimleri ilk sırayı aldı. Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için sandığa gitti. Uzun süre sonra AKP İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyük şehirleri kaybetti.


21 Nisan: CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Çubuk ilçesinde şehit sözleşmeli piyade er Yener Kırıkcı'nın cenaze namazının ardından bir grup tarafından protesto edilerek saldırıya uğradı.


6 Mayıs: YSK, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline ve seçimin 23 Haziran'da yenilenmesine karar verdi.


30 Mayıs: Kısıtlanan özgürlüklerin geri verileceğinin vaad edildiği Yargı Reformu Strateji Belgesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı.


23 Haziran: Tekrarlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini, oyların yüzde 54,21'ini alan Millet İttifakı adayı CHP'li Ekrem İmamoğlu kazandı.


1 Temmuz: Ahlaksız eylemleri meşrulaştırmaya çalışanların, adına “27.İstanbul Onur Haftası” dedikleri sözde kutlamaya Türkiye’nin bazı belediyelerinden de destek geldi. Birtakım belediyeler ise resmi Twitter hesaplarından bu ahlaksızlığı destekleyen paylaşımlarda bulundu.


1 Temmuz: Yargıtay’ın bozma kararının ardından görülen 235 sanıklı Ergenekon davasında sanıkların tümünün beraatına karar verdi.


12 Temmuz: Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı ve S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi'nin birinci grup malzemelerinin intikali tamamlandı.


29 Temmuz: Şubat ayından bu yana kayıp durumda olan KHK’lı ( Kanun Hükmünde Kararname ile memuriyetten çıkartılan) 6 isimden dördünün “emniyet mensupları tarafından bulunduğu” bildirildi.


29 Temmuz: Doğu Türkistan’dan Türkiye’ye sığınan Zinnetgül T. isimli Uygur kadın iki çocuğuyla birlikte zalim Çin’e teslim edildi


3 Ağustos: TBMM Başkanı Mustafa Şentop, katıldığı canlı yayında net 22 bin 200 lira maaş alan vekillerin geçim sıkıntısı çektiğini söyledi.


4 Ağustos:  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Süryani Kadim Vakfı Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi temelini “Ya Allah Bismillah” diyerek attı.


17 Ağustos: 17 baro, Beştepe Cumhurbaşkanlığı Sarayında yapılacak adli yıl açılış töreni davetini reddetti.


18 Ağustos: Kırıkkale’de bulunan bir kafeteryada eski eşi Fedai B. ile bir araya gelen Emine Bulut cani kocanın bıçak saldırısıyla on yaşındaki kızının gözleri önünde hayatını kaybetti.


19 Ağustos: Diyarbakır, Van ve Mardin’in HDP’li Büyükşehir Belediye Başkanları, İçişleri Bakanlığı’nca haklarında yürütülen terör soruşturmaları iddialarıyla görevlerinden alındı ve belediyelere kayyum atandı.


16 Eylül: HDP ve AKP binaları önünde çocuklarını isteyen annelerin eylemi sürdü. Çocuklarının HDP aracılığıyla terör örgütü PKK tarafından dağa kaçırıldığı iddiasıyla HDP Diyarbakır İl Başkanlığı binası önünde oturma eylemi başlatan annelere karşın, 15 Temmuz sonrası müebbet hapis cezasına çarptırılan askeri öğrencilerin anneleri ise İstanbul AKP il binası önünde oturma eylemi yapmaya başladı.


13 Eylül: AKP’de kesin ihraç talebiyle Merkez Disiplin Kurulu’na sevk edilen eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, parti üyeliğinden istifa etti.


Ekim: Temmuz ayında yüzde 14,98 oranında zamlanan elektriğe bir zam daha gelerek, ekim ayı faturası bir önceki aya göre yüzde 14,9 zamlı olarak ödendi.


8 Ekim: Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’de Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) karşı başlattığı Barış Pınarı Harekâtı karadan ve havadan bombardımanla başladı.


1 Kasım: İstanbul Kağıthane'de Sadabat Derneği tarafından Kur-an Kursu olarak kullanılan bina, 1 Kasım’da boşaltılarak yıkıldı. Gece saat 04.00 sularında yaşanan olay herkesi dehşete düşürdü.


4 Kasım: Müebbet hapis cezasına çarptırılan gazeteciler Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak ile akademisyen Mehmet Altan tahliye edildi.


12 Kasım: Ahmet Altan cezaevi çıkışı yaptığı açıklamalar sonrası yeniden tutuklandı.


5 Aralık: 22 ay boyunca tutuklu kalan Alparslan Kuytul Hocaefendi tahliye edildi. Karar Furkan gönüllüleri tarafından coşkuyla karşılandı.


12 Aralık: Gelecek Partisi kuruldu.


27 Aralık: Türkiye'nin yerli otomobili tanıtıldı



0 Yorum

Yorum Yaz