İşgalci İsrail'in, Birleimiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nı yasaklamasına ilişkin duruşmalar, Hollanda'nın Lahey kentindeki Barış Sarayı’nda sürüyor. Beş gün sürecek olan duruşmaların üçüncü gününde Türkiye, ABD, Rusya, Fransa, Macaristan ve Endonezya’nın ardından görüşlerini sundu.
Türkiye adına sunum yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) 19 Temmuz 2024’te yayımladığı istişare görüşünde, işgalci İsrail’in Filistinlilere yönelik sistematik işgal ve zulüm uyguladığının hukuki olarak teyit edildiğini hatırlattı.
Serim, “Gazze’de sivillere karşı eşi benzeri görülmemiş boyutlarda bir savaş yaşanıyor. İsrail’in saldırganlığı sadece Gazze ile sınırlı kalmayıp Batı Şeria, Lübnan ve Suriye’ye de yayılıyor.” dedi.
Ayrıca, uluslararası toplumun bu saldırılar karşısında yetersiz kaldığına dikkat çeken Serim, 15 Ocak 2025’te ilan edilen ateşkese İsrail’in uymadığını vurguladı. Türkiye’nin sunumunda, BM verilerine göre işgal altındaki Batı Şeria’daki kamplarda yaşanan saldırılar sonucu 50 bin Filistinlinin yerinden edildiği belirtildi. İşgalci İsrail Savunma Bakanlığının, bu kişilerin geri dönüşüne izin verilmeyeceğine yönelik açıklamasına da dikkat çekildi.
Lahey'deki duruşmalarda toplam 39 ülke ve 4 uluslararası kuruluş, işgalci İsrail’in BM ajanslarına yönelik kısıtlamaları hakkındaki görüşlerini açıklayacak.