Üç Ayların Fazileti

Üç Ayların Fazileti
19 Mayıs 2016 16:23:33

Allahümme Bariklena Fi Receb Ve Şaban Ve Belliğna Ramazan” “Allah’ım bize Recep ve Şaban’ı mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.”1 Âmin

Recep Allah Teâlâ’nın, Şaban Benim, Ramazan ise ümmetimin ayıdır.”2 (Hadis-i Şerif)

Yüce Allah’a sonsuz şükürler olsun ki, yeni bir rahmet iklimi olan mübarek üç aylara kavuşmuş bulunuyoruz. Bu aylar, imanımızdan gelen bir heyecanla ibadet hayatımızın daha canlı tutulduğu rahmeti bol, bereketli bir mevsimdir.Recep ayında, Regaip ve Miraç; Şaban ayında Berat; Ramazan ayında ise Kadir Gecesi gibi dört ayrı gece bulunmaktadır. Bu geceler, üç ayların manevî atmosferinin bereketli ve hikmetli yıldızları gibidir. Bu aylar, dua ve yakarışların Allah’a arz edilmesi, pişmanlık gözyaşlarıyla günahların yıkanması, yapılan ibadet ve taatlere verilen sevabın katlanması bakımından kaçırılmayacak bir fırsattır. Bu günlerde nefisler hesaba çekilmeli, ana sermayemiz olan ömrümüzün nerede ve nasıl tüketildiği gözden geçirilmeli, amel defterimize neler yazıldığı, mahşer günü kurulacak büyük divanın tek Hâkimi Yüce Allah’ın hakkımızda nasıl bir hüküm vereceği düşünülmelidir.

Bu aylar , dua ve tevbelerimizin kabul edilme ümidini daha fazla hissedeceğimiz aylardır

İnsan hatasız değildir. Sevgili Peygamberimiz: “İnsanların hepsi hata edici ve günah işleyicidir. Hata edenlerin en hayırlısı ise, hatasını bilip tövbe edenlerdir”3 buyurmuşlardır. Yüce Rabbimiz de Kur’an-ı Kerim’de: “Ey Müminler! Hepiniz

Allah’a tevbe ediniz ki felah bulasınız”4 buyurmaktadır. Ramazan ayına bir hazırlık olmak üzere Recep ve Şaban aylarını daha verimli olarak değerlendirmeli, mümkün olabildiğince kendimizi günahlardan korumaya çalışmalı ve ayrıca bol bol tevbe etmeliyiz.Unutmayalım ki Mevlamız bu aylar (Recep, Şaban) vesilesi ile bizlerin ibadet ve taat olarak çok yoğun geçecek olan Ramazan’a hazırlanmamızı istiyor. Çünkü Ramazan bizler için artık hasat vaktidir. Aslında her kandil lisanı hali ile bize bunu hatırlatmaktadır. Allah Teâlâ hem manevi hayattan uzaklaşmamızı önlemekhem de sıradanlaşan zamana ve hayata manevi bir canlılık katmak için bazı ay, hafta ve günlere özel bir değer atfetmiştir. Bunlar; Bayram günleri ve geceleri, Cuma geceleri, üç aylar diye adlandırdığımız Recep, Şaban ve Ramazan ayı ve Kandil geceleridir. Peygamberimiz üç aylar girince şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Recep ve Şaban ayını bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a kavuştur.”

Üç Aylar Ve Kandiller Muhasebe Zamanı Olarak Önemlidir

Her şeyden önce bir nefis muhasebesi yapmak mecburiyetindeyiz. Biz kimiz? Niçin ve kimin için yaşıyoruz? Bu soruların cevabını şu mübarek günlerde fert fert herkesin kendisine sorarak akl-ı selim ile cevaplandırması, verdiği cevaba uygun bir hayatı da yaşaması gerekir. Allah Azze ve Celle ile aram nasıl? O’nun istediği bir kul olabildim mi? Beni O’ndan uzaklaştıran kötü alışkanlıklarım var mı? Her an ölüm gelecek hassasiyeti ile buna ne kadar hazırlıklıyım? Ahiretimi mamur edecek bir hazırlığım var mı? Kısaca, “Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekiniz.” hadis-i şerifinin gereğini yapabiliriz.

Durum muhakemesi ve muhasebesi yapmamız, tefekkür etmemiz, kendi dışımızda yaşayan din kardeşlerimizi düşünmemiz açısından önemlidir. Bu aylarda kefaret ve kaza borcu olanlar oruçlarını tutabilirler. Nafile namazlar, hayır ve hasenatlar çoğaltılabilir. Dünya bizi aldatmasın… Huzurumuz, İslam’ın yaşanmasına bağlıdır. İnandık, derken inanmayanlar gibi yaşamanın, iman ve kurtuluş açısından hiçbir önemi yoktur.

İslam ile gelen şeyler bir hatıra unsuru olarak değil, yaşanmak için gelmiştir. Hiçbir mübarek gün ve gecenin bugün anlaşılan manada bir merasime ihtiyacı yoktur. Merasimlerle oyalanmak yerine İslam ile yeniden dirilmeye talip olmalıyız. Artık bazı maddi ve manevi değerlerin kabuğuyla oyalanmak yerine özüne inmeliyiz. Tabiidir ki; Müslüman senenin her gününde her ayında, her saatinde, her dakikasında, her saniyesinde Rabbi ile beraber olmak durumundadır. Ama bazı günler vardır ki; o günlerde Müslümanlar daha da hassas olmak zorundadır.

UNUT MAYALIM Kİ;

Recep tohum ekme, Şaban sulama, Ramazan ise hasat ayıdır. Yıl; ağaç gibidir. Recep; ağacın yaprakları, Şaban; meyvelerin olgunlaşması, Ramazan ise olgunlaşmış olan meyvelerin toplanmasıdır.

1. Müsned

2. Beyhaki

3. Buhari

4. Nur, 31

5. Muhammed Fesih KAYA

http://www.furkannesli.com/uc-aylarin-faziletisayi-61.html

http://www.furkannesli.com/uc-aylar-recep-saban-ramazan-sayi-48.html

http://www.furkannesli.com/uc-aylarin-ozellikleri-ve-faziletleri-sayi-3.html



0 Yorum

Yorum Yaz