• Anasayfa
  • GÜNDEM Haberleri
  • Ukrayna Başbakanı Şmihal: Türkiye ile Ukrayna arasında serbest ticaret anlaşması imzalanacak

Ukrayna Başbakanı Şmihal: Türkiye ile Ukrayna arasında serbest ticaret anlaşması imzalanacak

Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yarınki Kiev ziyareti sırasında Ukrayna ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması da dahil olmak üzere çok sayıda anlaşma imzalanacağını söyledi.

Ukrayna Başbakanı Şmihal: Türkiye ile Ukrayna arasında serbest ticaret anlaşması imzalanacak
02 Şub 2022 21:09:51

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin davetlisi olarak, Türkiye ile Ukrayna arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey'in onuncu toplantısı dolasıyla yarın Ukrayna'yı ziyaret edecek.

Erdoğan, sınırlarına Rusya tarafından 100 binden fazla asker yığılan Ukrayna ile dayanışma için Kiev'i ziyaret eden liderlerin sonuncusu olacak.

NATO üyesi Türkiye, hem Rusya hem de Ukrayna ile Karadeniz'de deniz komşusu. Hem Kiev hem de Moskova ile iyi ilişkileri bulunuyor.

Ancak Ankara, Rusya'nın Suriye ve Libya politikaları ve Kırım yarımadasının ilhakına karşı duruş sergiliyor.

Türkiye, Rusya ile savunma ve enerji alanında işbirliğini geliştirirken, Ukrayna'ya gelişmiş silahsız insansız hava araçları da satarak Moskova'nın tepkisini çekti.

Erdoğan, Moskova ile Kiev arasında arabuluculuk yapmayı teklif ederken bir yandan da Rusya'yı, Ukrayna'yı işgal etmemesi konusunda uyardı.

Ukrayna Başbakanı Şmihal, bir toplantıda yaptığı konuşmada, "Serbest ticaret anlaşmasının Ukraynalı iş dünyasının çıkarlarını gözetmesi, ihracatımız için fırsatlar yaratması ve Ukraynalı işletmelere modernizasyon potansiyeli oluşturmasını sağlamak için Türk ortaklarımızla müzakereleri yoğunlaştırdık." dedi.

Karadeniz'e kıyısı bulunan Türkiye ile Ukrayna arasındaki ticaret hacmi 2021'de 7 milyar doları, Ukrayna'nın ihracatı ise 4.1 milyar doları buldu.

Ukrayna'nın Türkiye'ye yaptığı ihracatın yüzde 70'ini tahıl ve metal ürünleri oluşturuyor.

Şmihal, perşembe günü imzalanacak diğer anlaşmaların yüksek teknoloji, havacılık ve uzay, gençlik politikası ve kolluk kuvvetleri alanlarındaki işbirliğini kapsadığını söyledi.



0 Yorum

Yorum Yaz