Ukrayna: Rusya'ya Uluslararası Adalet Divanı'nda dava açtık

Ukrayna, topraklarına saldıran Rusya'ya karşı Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda dava açtı. Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya'nın faaliyetlerinin hemen durdurulmasını talep etti.

Ukrayna: Rusya'ya Uluslararası Adalet Divanı'nda dava açtık
27 Şub 2022 14:23:52

Rusya, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinde bağımsızlıklarını ilan eden ayrılıkçı Lugansk ve Donetsk halk cumhuriyetlerini tanıdığını ilan etmesinin ardından 24 Şubat 2022 sabahı Ukrayna’ya yönelik askeri bir saldırı başlattı.

“Ukrayna'yı işgal etmeyi planlamıyoruz” iddiasında bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırı başlattığı ülkenin başkenti Kiev, önemli liman ve ticaret kenti Odessa dahil olmak üzere Dnipro, Kharkiv ve Mariupul’un da aralarında bulunduğu birçok kentte işgal harekatı yürütüyor. Putin, Ukrayna ordusuna kendi ülkesinin siyasi yönetimine darbe yapma çağrısında bulunurken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, Rusya’nın bu hamlesinin ardından Kiev sokaklarında devlet yönetimiyle yayınladığı mesajlarla tüm dünyaya ve Putin’e “Buradayız ve Ukrayna’yı savunmaya devam edeceğiz” yanıtını verdi

Uluslararası diplomaside ise Rusya’ya yaptırım, Ukrayna’ya yardım için hareketlilik yaşanırken, sahada şiddetli bir çatışmalı süreç ve Ukrayna’dan komşu ülkelere yoğun göç yaşanıyor.

Rusya’nın Ukrayna saldırısının dördüncü gününe girdiği bugün AB, ABD, İngiltere ve Kanada Rus bankalarını SWIFT sisteminden çıkarma kararı alırken, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’nın finansal varlıklarını AB piyasalarında kullanmalarını yasaklamak için de çalışacaklarını açıkladı. Öte yandan Almanya ve Finlandiya da hava sahasını Rus uçaklarına kapattı.

 hükümeti tarafından bu izin sağlandı.

 UKRAYNA DEVLET BAŞKANI ZELENSKİY’DEN RUSYA’NIN MÜZAKERE ÇAĞRISINA YANIT

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanlığı’nın “Heyetimiz Ukraynalı yetkililerle görüşmek için Belarus'ta” açıklamasına yanıt verdi. Zelenskiy, "Eğer Rusya, Ukrayna'ya Belarus topraklarından saldırmamış olsaydı Minsk'te görüşmeler mümkün olabilirdi. Ukrayna'ya saldırganlık göstermemiş başka yerlerde görüşmelere açığım” şeklinde cevap verdi.

Zelenskiy, Rusya ile müzakereler için ülkesine saldırıların yapıldığı Belarus yerine İstanbul, Varşova, Bakü veya Budapeşte'yi önerdi. Zelenskiy "Topraklarından füzelerin fırlatılmadığı başka herhangi bir kent de bizim için uygun. Ancak bu şekilde müzakereler dürüst olabilir ve savaşı gerçekten sona erdirebilir" dedi.

Etiketler:   ukranya rusya


0 Yorum

Yorum Yaz