Uluslararası Af Örgütü: İşgal güçleri Filistin'de insanlık suçu işliyor

Uluslararası Af Örgütü, Siyonist İsrail'in Filistinlilere karşı kurumsal ve sistematik 'apartheid' (sistemsel ayrımcılık) uyguladığını ve insanlığa karşı işlediği suçtan dolayı hesap vermeli, dedi.

Uluslararası Af Örgütü: İşgal güçleri Filistin'de insanlık suçu işliyor
02 Şub 2022 14:51:05

Siyonist İsrail’in, işgal ettiği Filistin topraklarında, Müslümanlara yönelik baskı, zulüm ve şiddetine Uluslararası Af Örgütü’nden tepki geldi.

Uluslararası Af Örgütü'nün bugün yayımladığı raporda, İşgalci İsrail'in işgal ettiği bölgelerdeki Filistinlilere karşı kanunları, politikaları ve uygulamaları "apartheid" yani sistemsel ayrımcılık olarak tanımlanıyor.

"Apartheid" uluslararası hukuka göre insanlığa karşı işlenen bir suç olarak kabul ediliyor.

Raporda işgalci İsrail'in hesap vermesi gerektiği hatırlatıldı.
Uluslararası Af Örgütü'nün raporu, "Filistinliler ister Gazze'de, ister Kudüs'te yaşasınlar, ister El Halil'de yaşadıkları her yerde aşağı bir ırksal grup muamelesi görüyor ve haklarından sistematik olarak yoksun bırakılıyorlar" sonucuna varıyor.

Filistin Dışişleri Bakanlığı raporu memnuniyetle karşıladı.
Bakanlık, raporun, "Filistin halkının katlandığı yerleşmiş ırkçılık, dışlama, baskı, sömürgecilik, 'apartheid' ve yok etme girişimlerinin acımasız gerçekliğinin ayrıntılı bir onayı" olduğunu söyledi.

Apartheid, Güney Afrika'da 1948 ile 1994 arasında beyaz azınlık hükümeti tarafından ülkedeki siyahi çoğunluğa uygulanan ayrıştırma, baskı ve tahakküm sistemi olarak tanımlanıyor.

1973 tarihli Birleşmiş Milletler'in (BM) Apartheid Suçunun Engellenmesi ve Cezalandırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme de dahil olmak üzere üç ana uluslararası anlaşma apartheid'i yasaklıyor.



0 Yorum

Yorum Yaz