Üniversite Hazırlık Aşamasında 7 Taktik!

Her yıl üniversite sınavına yüzbinlerce öğrenci hazırlanıyor. Stresli ve kaygılı geçen bu hazırlanma dönemine dair bazı ipuçları ise haberimizde...

Üniversite Hazırlık Aşamasında 7 Taktik!
27 Eki 2019 19:29:28

1-Uygun bir ders çalışma planı hazırlayın.

Bu sizin rahatça çalışmanıza yardım edecek ve asla tek seferde çok fazla çalışmak zorunda kalmayacaksınız. Ödev miktarınıza ve dikkat sürenize bağlı olarak, saat başı 15 dakika ara verin.

2. Ders çalışmak için sessiz, rahat bir yer bulun.

Bir parça boşluk olan bir yer bulun, böylece kitapları ve çalışma kağıtlarını düzenleyebilir ve ihtiyaç duyduğunuz kadar yayılabilirsiniz. Kitaplar, notlar, kağıt ve kalemler gibi ihtiyacınız olan her şeye sahip olduğunuzdan emin olun. Eğer kendi odanızdaysanız, kapınıza ‘ ‘Ders çalışıyorum, lütfen bölmeyin.’’ gibi bir not asmayı düşünün.

* Diğer insanların gelip geçerek sizinle konuşmaya başlayacağı ihtimalinden uzak bir yer bulun. Yatak odası, okuma köşeleri, dışarıda sakin yerler (Örneğin; avlu, bahçe, park) ya da kütüphanelerde çalışın.

*Çalıştığınız mekanın daha rahat ettirmesi için battaniye, perde ya da pelüş hayvanlar kullanmayı dikkate alın.

*Eğer karnınız açsa, bir şeyler atıştırın (Ya da öncesinde bir şeyler yeyin). Böylesi, dolu bir mideyle çalışmaktan daha kolaydır.

3-Dikkatinizi dağıtan her şeyden kurtulun ve bütün cihazları kapatın (Televizyon, bilgisayar, cep telefonu).

Bir gözünüz televizyon ekranında olursa ya da bildirimlerle sürekli kesintiye uğrarsanız konsantre olmanız zordur. Araştırmalar, dikkati dağıtacak şeyleri olmayan öğrencilerin daha yüksek notlar aldıklarını göstermektedir.

4- Ders çalışmaya oturmadan önce biraz spor yapın ya da yürüyüşe çıkın.

Araştırmalar, yürüyüşe çıkmanın beyni canlandırdığını göstermektedir.

5- Bilgiyi öğrenmek için farklı çalışma teknikleri kullanın.

Farklılık, bilgiyi hafızaya işlemenize yardım edecektir. İşte bazı ders çalışma yöntemleri:

Çalışma kartları hazırlayın. Çalışma kartları yazmak hatırlamanıza yardım edecek ve bu şekilde kendi kendinizi sınav yapabileceksiniz.

Başka birisinden sizi sınav yapmasını rica edin. Onlar, bunun için, sizin çalışma kartlarınızı ya da ders notlarınızı kullanabilir.

Birisine konuyu öğretmeyi önerin. Örneğin, eğer küçük kız kardeşiniz fen bilimini seviyorsa, ona fizik sınavı için çalışmanız gereken kavramları açıklamayı önerin. Öğretim süreci, bilginizi güçlendirmeye, bildiğiniz konulardaki eksikleri belirlemenize yardım edecek ve kız kardeşinize, gelişmiş fen bilgisiyle arkadaşlarını etkilemesi için malzeme verecektir. Böylece herkes kazanır.

Çalışma notlarını renklerle kodlayın ve kavramları hatırlamanıza yardım edecek şekiller ve resimler çizin.

Dersin bütün önemli konularını kapsayan bir sınav hazırlayın. Sonra istekli bir yakınınızı (arkadaş, ebeveyn, kardeş) sınav yapın ve neler yaptıklarını görün.

Araştırmalar göstermektedir ki, eğer bir şeyler yazarsanız, bunu yüksek sesle söylerseniz ve sonra bunu aklınızdan 5 kez tekrar ederseniz, bunu daha iyi hatırlayacaksınız.


6- Sizi motive edecek bir ödül seçmeyi düşünün.

Örneğin, ‘’Bugün her yarım saatte bir, dört çalışma oturumu yaparsam, akşam yemeğinden sonra çerez yiyeceğim.’’

Ödül olan ufak atıştırmalar için ara verebilirsiniz. Örneğin, ‘’Çevirdiğim her paragraf için, bir dilim çikolatalı ekmek yiyeceğim.’’ Bunun sonucunda, eğer beyniniz sizin bir tabak ya da bir kase yemeğe uzanmanızı isterse, ilk olarak, böyle küçük şeylerle üstesinden gelmek zorunda kalacaksınız. Çalışmaya devam etmek için açlığınızı bastırın.

Boş vakit için ders çalışma zamanınızı iyi ayarlayın. Örneğin, 30 dakika ders çalışmak size, 30 dakika resim çizme ya da yürüyüş yapma zamanı kazandırır. Kazanılan zamanı simgeleyen görsel işaretler kullanabilirsiniz.

7- Çalışmanızı mantıklı parçalara ayırın.

Tüm kitabı tek oturuşta yoğun ve ayrıntılar üzerinde durarak okumaya çalışmak muhtemelen sizi sıkar ve bunun size pek faydası olmaz. Kitabı ilk etapta ilginç kısımlarını belirleyerek okumaya çalışın, bir sonrakinde bu kısımları tekrar okuyun, ondan sonra notlarını tekrar okuyun.





0 Yorum

Yorum Yaz