Urfa Cezaevi'nde toplu işkence iddiası

Şakran'da kadın tutukluların ışıksız bir depoya konulduğu öğrenilirken Urfa'da 'robocop' giyimli gardiyaların, onlarca tutukluya toplu işkence yapıldığı öne sürüldü.

Urfa Cezaevi'nde toplu işkence iddiası
09 Eki 2021 18:57:06

Urfa 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde 7 Ekim’de baskın 'robocop' giyimli gardiyaların, tutuklulara toplu işkence yaptığı öne sürüldü.

Haftalık telefon görüşmesi yapan tutuklular, yakınlarına yaşadıkları durumu anlattı. Cezaevine atanan yeni infaz müdürünün talimatı doğrultusunda gardiyanların işkencesine maruz kaldıklarını dile getiren tutuklular, vücutlarında kırıklar ve yaralanmalar olduğunu kaydetti.

Koğuşları zorla değiştirilen tutukluların revire gitme taleplerinin karşılanmadığı ve darp raporu alma taleplerinin ise reddedildiği öğrenildi. 

Ailelerin başvurusu üzerine Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa Şubesi, işkence gören tutuklularla görüşmek için cezaevine bir heyet gönderdi. İşkence gören 23 tutukluyla görüşen heyet, konu hakkında bilgi verdi.

Ailelerin aktarımını doğrulayan avukatlar, gardiyanların 3 müdürle birlikte koğuşları bastığını kaydetti. Tutuklular kendilerine herhangi bir resmi evrak sunulmaksınız yerlerinin değiştirilmek istendiğini ifade ettiğini belirten avukatlar, “80 tutuklu ve hükümlü işkenceye maruz kaldı. Yaralılar var, yönetim doktorun darp rapor vermesine izin vermiyor” bilgisini paylaştı. 

Zorla koğuşları değiştirilen tutuklular, arkadaşlarından haber alamadıkları için yemek boykotu başlattığının bilgisini veren avukatlar, tutukluların baskı ve işkencenin devamı halinde açlık grevine gitmeyi düşündüğünü söyledi. 

Cezaevinde tutukluları ziyaret eden ÖHD Urfa Şubesi ve İnsan Hakları Derneği (İHD), önümüzdeki günlerde konuya dair rapor paylaşacaklarını ifade etti. 

TUTUKLULAR YAŞADIKLARINI ANLATTI

Ailesini arayan Mehmet Binici, koğuşta alınırken darp edilip, yerlerde sürüklendiklerini ve götürüldükleri odanın penceresinin olmadığını, odalarda battaniye bulunmadığını, su olmadığını ve lağım içe doğru aktığını ifade etti. 

Tutuklu İbrahim Ethem Göktürk de ailesine şu bilgileri aktardı: “Odalar değişecek denildi. Gerekçesini resmi olarak istedik. Bunun üzerine yaşanan tartışma sonrası 80 kadar gardiyan B. isimli müdür eşliğinde arkadaşlarımıza saldırdı. Bir arkadaşımızın başı kırıldı diğer arkadaşımız bacak ve kollarında yaralandı. Kırıklar olabilir ama reva götürmediler. 12 arkadaşı C 3 koğuşuna götürdüler.  Sağlık durumları iyi değil ve revir talepleri kabul edilmiyor. Kafasından yaralanan bir arkadaşımızın revir ve darp raporu alma isteği reddedildi. Diğer 60 arkadaşlarının nereye götürüldüğü ve durumlarının ne olduğu hakkında bilgimiz yok.”  

Cezaevi yönetimi ise konunun gerçek dışı olduğunu ileri sürdü. 

ŞAKRAN CEZAEVİ'NDE GECE BASKINI

İzmir Şakran T Tipi ile Kadın Kapalı cezaevlerine ise 7 Ekim gece yarısı gardiyanlar tarafından baskın yapıldığı bilgisi verildi. "Yukardan gelen emir"le yapılan baskınla bitişik olan siyasi koğuşların yerleri değiştirilerek, tutukluların arasına adli tutuklular konulmak istendiği öğrenildi. 

Tutuklular aileleriyle yaptıkları haftalık telefon görüşmesinde kendilerine yönelik saldırı ve baskını anlattı. Gardiyanların materyallerine el koyduklarını, müzik aletlerini kırdıklarını anlatan tutuklular, şiddete karşı çıktıklarını söyledi. 

KADINLAR DEPOYA KONULDU 

Şakran Kadın Kapalı Cezaevinde de benzer bir uygulama için baskın yapıldı. Kadınlar ışıksız depo niteliğinde kullanılan bir yere konulduğu öğrenildi. 

Tutuklu yakınları, çocuklarına yönelik saldırı ve baskınlardan endişe duyduklarını dile getirerek, cezaevinde neler olduğuna dair bilgi almak istediklerini söyledi. Çocuklarının can güvenliğinden kaygı duyan aileler, kamuoyunun duyarlılık çağrısı yaptı.

Etiketler:   cezaevi işkence


0 Yorum

Yorum Yaz