İşgalci İsrail’in yüksek güvenlikli Gilboa Hapishanesi’nde tutulan Filistinli direnişçi Abdullah Bergusi’ye yönelik insanlık dışı uygulamalar gün yüzüne çıktı. Medyaya yansıyan bilgilere göre, Bergusi haftalardır sistematik olarak dövülüyor; kaburgaları kırılmış, gözleri şişmiş ve başında kan pıhtıları oluşmuş durumda. Uyuyamadığı ve ciddi oranda kan kaybettiği bildirildi.
Koğuşuna düzenli baskın yapan özel birliklerin başında “Amir” adlı bir subay bulunuyor ve her baskında Bergusi yaklaşık yarım litre kan kaybına uğrayacak şekilde işkenceye maruz bırakılıyor. Ayrıca, üzerine sıcak sıvılar döküldüğü, köpeklerin salındığı ve ağır hakaretlere uğradığı belirtiliyor.
Hijyen koşullarının yok denecek kadar kötü olduğu bildirilen Bergusi, 12 gündür banyo yapamıyor, yemek ve su ihtiyacını karşılamakta zorlanıyor. Fiziksel olarak defalarca bayıldığı, çöp torbası ve tuvalet kâğıdı kartonlarıyla kendini korumaya çalıştığı ifade ediliyor.
Bu vahim tablo, işgalci İsrail’in cezaevlerinde Filistinli esirlere yönelik zulmünü bir kez daha gözler önüne serdi. Uluslararası insan hakları kuruluşları ve Filistin direniş grupları, Abdullah Bergusi’nin hayatından tamamen İsrail rejimini sorumlu tutuyor ve acil müdahale çağrısı yapıyor.