Yemen’de 8 milyon Kişi Susuz Kalabilir

İnsani yardım kuruluşu Oxfam, Suudi Arabistan’ın Yemen’e uyguladığı ablukayı yakın bir zamanda kaldırmaması halinde ülkedeki her beş kişiden dördünün temiz suya erişiminin bulunmayacağı konusunda uyardı.

Yemen’de 8 milyon Kişi Susuz Kalabilir
26 Kas 2017 10:12:34

Yardım kuruluşu Oxfam, Yemen'de devam eden abluka nedeniyle sekiz milyon insanın önümüzdeki günlerde temiz sudan mahrum kalabileceği konusunda uyarıda ve ablukanın kaldırılmasını istedi.

Üç haftadır Suudi Arabistan’ın Yemen'e uyguladığı yardım ablukası sebebiyle ülkede yakıtın azaldığını belirten Oxfam, bunun önümüzdeki günlerde sekiz milyon insanı etkileyecek temiz suya erişim sıkıntısı yaratacağını aktardı. Yemen'de temiz su pompa istasyonlarının çalışabilmesi için yakıta ihtiyaç duyuluyor.

Yemen'de halihazırda şebeke suyuna erişimi olmayan 16 milyon insan bulunuyor. Yakıtın bitmesi sebebiyle sekiz milyon insan daha akan temiz suya erişemezse ülkede her beş insandan dördünün temiz suya erişim imkanı kalmayacak.

KOLERA VAKALARI ARTACAK

Böyle bir durumda nisan ayından bu yana kaydedilen 950 bin kolera vakası sayısının hızlı bir şekilde tekrar artacağından korkuluyor. Bu yıl içinde Yemen'de sadece kolera nedeniyle 2 bin 100 kişi yaşamını yitirdi.

Suudi Arabistan öncülüğündeki askeri koalisyon üç hafta kadar önce Riyad'ı hedef alan füze saldırısı girişiminin ardından Yemen'e ulaşımı sağlayan bütün yolları kapattı.

7 MİLYON İNSAN AÇLIKLA KARŞI KARŞIYA

Yardım örgütü, bu durumun acilen değişmesi gerektiği ve insanların temiz suya erişimin sağlanması gerektiği yönünde çağrı yaptı.

Kolera haricinde Yemen’de neredeyse yedi milyon insan açlık riskiyle karşı karşıya. Birleşmiş Milletler, ablukanın kaldırılmaması halinde ülkede son zamanlarda eşi benzeri görülmemiş bir kıtlığın yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu.

UNICEF'ten cuma günü yapılan açıklamaya göre bu uçaklardan bir tanesi 1.9 milyon doz eden 15 ton aşı taşıdı. Bu aşılar difteri, tetanoz ve engellenebilecek hastalıklara karşı aşılarken, diğer üç uçak da BM ve Uluslararası Kızıl Haç Komitesi insanı yardım görevlilerini Sana'ya götürdü.



0 Yorum

Yorum Yaz