Malcolm X’ten Altın Değerinde 12 Söz

Amerika’da haksızlığa uğrayan Afrika asıllı, halkın gür sesi olan Malik al Shabazz ya da bilinen adıyla Malcom X’in altın değerinde 12 sözünü sizler için derledik.

Malcolm X’ten Altın Değerinde 12 Söz
29 Eki 2019 14:50:37

1. İlke Sahibi Olmak


Eğer bir şey için dimdik durmazsanız herhangi bir şey için düşersiniz. 


2. Kitapların Gücü


İnsanlar tek kitabın bile bir insanın hayatını değiştirmeye yetebileceğini bir türlü fark edemiyorlar.


3. Eğitimin Kıymeti


Eğitim, geleceğe alınmış bir pasaporttur. Gelecek, onun için şimdiden hazırlananların olacaktır.


4. Mazlumlar ve Zalimler


Zaman ve hakikat, ezilenlerin yanında ve zalimlerin ise karşısındadır. Bundan başka bir şeye ihtiyacınız yoktur.


5. Medya


Medya dünyadaki en güçlü şeydir. Masumları suçlu, suçluları masum gösterme gücüne sahiptir. Çünkü kitlelerin zihinlerini kontrol edebilir. Basın, imaj oluşturma konusunda o kadar güçlüdür ki, kurbanı suçlu, suçluyu ise kurban gibi gösterebilir. Basın güvenilmezdir.


Eğer dikkatli olmazsanız; gazeteler, size zalimleri sevdirerek mazlumlardan nefret ettirecektir.


6. İslam Dünyaya Ne Teklif Ediyor?


Amerika’nın İslam’ı anlaması gerekiyor. Çünkü İslam, toplumdan ırkçılık problemini silebilecek tek dindir. 


İslam dünyasındaki seyahatlerim boyunca, Amerika’da “beyaz” olarak tanımlanan insanlarla tanıştım, konuştum hatta onlarla yemek yedim. Ama “beyaz” fikri İslam sayesinde onların kafasından tamamen çıkmıştı.


Amerika’nın ırkçılık belasından kurtulabilmesinin tek yolu İslam’dır.


7. Şiddet


Şiddet’ten yana değilim. Şiddeti savunmuyor ya da onaylamıyorum. Herkes hedeflerine barışçıl yollardan ulaşmak ister. Ama aynı zamanda realistim.


8. O'nu Kalbinizden Çıkarmayın


Allah çeşitli vesilelerle, her zaman ve her yerde yanınızda olduğunu sık sık gösterir size, yeter ki O’nu gönlünüzden hiçbir zaman çıkarmayasınız.


9. Dinle


Dinlemesini bilmek de bir sanattır. Birisi konuşurken onun sesinin akışını can kulağıyla dinlerim. Samimiyetini anlıyorum böylece.


10. Hata Yapmaktan Korkma


Büyüklerin çocuklardan alacağı bir ders vardır; başarısızlığa uğramaktan utanmamak, toparlanıp bir daha denemek. Ama büyükler olarak bizim çoğumuz öylesine korkak, öylesine çekingen, öylesine ‘temkinli’ ve bu yüzden de öylesine içine kapanık ve öylesine yüreksiziz ki, birçok insanın başarısızlığa uğramasının nedeni işte bundan başka bir şey değildir. Orta yaşlıların pek çoğu başarısızlıktan kendilerini emekliye ayırmışlardır çoktan.


11. Zihnine İtina Göster


Benim, bugün hâlâ kafa düzlettiren Siyah erkeklerle ve Beyazlara benzeyebilmek için renk renk peruklar takan Siyah kadınlarla ilgili, kendi tecrübelerime dayanarak söyleyeceğim bir şey var: Bu insanlar saçlarına gösterdikleri itinanın yarısını kafalarının içindeki beyinlerine gösterselerdi, durumları şimdikinden bin defa daha iyi olurdu.


12. Önce Kendini Düzelt


Öyle sanıyorum ki, başkalarına çeki düzen vermeye çalışan bir kimse, herkesten önce kendisine bir çeki düzen vermesini öğrenmelidir.

Etiketler:   Malcolm X


0 Yorum

Yorum Yaz