14 şeker fabrikası için Danıştay'a dava açıldı

14 şeker fabrikasının özelleştirilmesine tepkiler sürüyor. Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, satışların iptali istemiyle Danıştay'a başvurdu.

14 şeker fabrikası için Danıştay'a dava açıldı
05 Kas 2018 12:00:00

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, "Şeker fabrikaları özelleştirmeleri çiftçiyi mağdur etmeye başladı. Bunun en net sonucu gelecek yıl şeker pancarı üretimindeki ciddi düşüşle görülecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Gök, yazılı açılamasında, şeker fabrikalarını stratejik ve milli bir değer olarak gördüklerini belirterek 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesine dair ihale oluru kararının iptali istemiyle Danıştay'a başvurduklarını belirtti.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na özelleştirme sürecini şeffaf yürütmediği eleştirisinde bulunan Gök, "Özelleştirme İdaresince sektörel gerçekler ile mevzuata aykırı bir şekilde yürütülen özelleştirme işlemleri kamu ve ülke zararına yol açabilecek noktaya gelmiştir. Bu sebeplerle de devri gerçekleşmeyen fabrikalarla ilgili hukuka aykırı süre uzatım kararlarının iptali istemiyle Danıştay 13. Dairesi'nde davalar açılmıştır" bilgisini verdi.

Gök, şeker sektöründe yapılan özelleştirmenin olumsuz etkilerinin görülmeye başladığını vurgulayarak şunları kaydetti: "Hiçbir ciddi çalışma yapılmaksızın, son derece kötü bir zamanda ve kamu zararına neden olacak şekilde yapılan şeker fabrikaları özelleştirmeleri çiftçiyi mağdur etmeye başladı. Özelleştirme İdaresi ve özelleştirme savunucuları ne yazık ki Türkiye aleyhine olan süreci umursamıyor. Bir yandan özelleştirme yapılırken, diğer yandan gümrüksüz bir şekilde Bosna'dan NBŞ (nişasta bazlı şeker) ithalatının önünün açılması, şeker kategorisinde değerlendirilmeyerek ithalatı yıldan yıla katlanarak artan tatlandırıcı ticaretinin teşviki, ülke şeker sektörü geleceğinin karanlık olduğunu bize net bir şekilde gösteriyor."



0 Yorum

Yorum Yaz