ABD'den Rusya yaptırımları: Savunma teknolojilerinin ihracatı yasaklandı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın savunma teknolojileri ihracatının yapılması reddedilen ülkeler listesine eklendiğini duyurdu. Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni davası nedeniyle açıklanan ek yaptırımlar kapsamında, ABD hükümeti bünyesindeki finans kuruluşlarının Rusya’ya kredi vermesinin de yasaklandığı belirtildi.

ABD'den Rusya yaptırımları: Savunma teknolojilerinin ihracatı yasaklandı
03 Mar 2021 12:25:48

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan açıklamada, Rusya’nın savunma teknolojileri ihracatının yapılması reddedilen ülkeler listesine eklendiği, uzay sektöründe ise ticari işbirliği yoluyla yapılan ihracatın altı aylık bir geçiş döneminden sonra sınırlandırılacağı belirtildi. Bakanlık, Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni davası nedeniyle duyurulan yaptırımlarla ilgili olarak, ABD İhracat-İthalat Bankası dahil olmak üzere ABD hükümeti bünyesindeki finans kuruluşlarının Rusya’ya kredi verilmesinin yasaklandığını duyurdu.

Yaptırımların ‘Rusya Federasyonu'nun kendi vatandaşlarına karşı kimyasal silah kullanması’ nedeniyle uygulandığı belirtilen açıklamada, bununla ilgili olarak ABD’nin, Kongre'yi bilgilendirmek için gerekli 15 gün içinde ‘ABD tarafından kredilerin veyahut diğer finansal yardımların sağlanmasına’ kısıtlamalar getireceği ifade edildi.

Sputnik'in aktardığına göre açıklamada, yasağın ‘ABD İhracat-İthalat Bankası da dahil olmak üzere ABD hükümetinin herhangi bir departmanı, idaresi ya da kurumu tarafından Rusya’ya her türlü kredi, kredi garantisi ya da farklı finansal yardımın sağlanmasını' etkileyeceği vurgulandı.

Avrupa Birliği (AB), insan hakları ihlalleriyle ilgili yeni küresel program kapsamında Navalni'nin tutuklanması ile ilgili dört Rus vatandaşına yaptırım getirildiğini duyurmuş, ardından ABD, ‘biyolojik ve kimyasal silahlar ürettikleri’ gerekçesiyle Rusya’dan 14 kurumun ‘kara listeye’ alındığını açıklamıştı.



0 Yorum

Yorum Yaz