Trump İran Saldırısını Erteledi: Suudi Arabistan'ın Uyarıları ve İran'ın Misilleme Tehditleri Etkili Oldu

ABD Başkanı Donald Trump, İran'a yönelik planlanan saldırıları, hızlı bir anlaşma sağlanması koşuluyla ertelediğini açıkladı. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın gerilimin düşürülmesi yönündeki uyarıları ve İran'ın enerji tesislerine misilleme tehditleri kararın arkasındaki ana etkenler olarak öne çıktı. İran Dışişleri Bakanı, ABD, işgalci İsrail veya bölge ülkelerinden gelebilecek saldırılara orantılı karşılık verileceğini duyurdu.

Eklenme Tarihi: 03 Ağu 2026
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 03 Ağu 2026
Trump İran Saldırısını Erteledi: Suudi Arabistan'ın Uyarıları ve İran'ın Misilleme Tehditleri Etkili Oldu

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile aylardır süren çatışmayı sona erdirecek bir anlaşmaya kısa sürede varılması koşuluyla İran'a yönelik yeni saldırıları erteleme kararı aldığını açıkladı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Trump, ABD ordusunun operasyon için hazır olduğunu ancak Orta Doğu ülkeleri ile İran'dan gelen talepler üzerine saldırıyı hızlı bir anlaşma sağlanması şartıyla ertelediğini belirtti. Trump, olası anlaşmanın Hürmüz Boğazı'nın derhal tamamen açılmasını ve İran'ın nükleer tehdidinin sona ermesini içermesi gerektiğini söyledi.

Kararın alınmasında Suudi Arabistan'ın etkili rol oynadığı öğrenildi. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Trump ile yaptığı telefon görüşmesinde İran'a yönelik planlanan saldırılar konusunda endişelerini dile getirerek gerilimin düşürülmesini istedi. Suudi Arabistan yönetimi, ABD'nin İran'ın enerji altyapısını hedef alması halinde Tahran'ın Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerindeki enerji tesislerine misilleme yapmasından kaygı duyuyor. ABD ve Suudi Arabistan hafta içinde Irak'ta İran destekli gruplara ait lojistik ve silah tesislerine yönelik saldırılar düzenlemiş olsa da Riyad yönetiminin Washington ile Tahran'ın yeniden müzakere masasına dönmesini desteklediği belirtiliyor.

İran cephesinden ise sert misilleme mesajları geliyor. İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistanlı yetkililerle yaptığı görüşmelerde ABD, işgalci İsrail veya bölge ülkelerinden gelebilecek saldırılara orantılı karşılık verileceğini açıkça ifade etti. İran'a yakın Nournews haber sitesi ise ABD'nin İran'ın enerji altyapısını hedef alması halinde Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki petrol sahaları ile Katar ve işgalci İsrail'deki doğal gaz tesislerinin hedef alınacağını duyurdu. Bu tehditler, bölgede geniş çaplı bir savaşın tetiklenmesi endişelerini artırmış durumda.

Bölgede gerilim yalnızca havadan saldırı planlarıyla sınırlı kalmıyor. Kuveyt ordusu, İran'a ait insansız hava araçlarının bazı kritik tesisleri hedef aldığını, düşen parçaların maddi hasara yol açtığını ancak can kaybı yaşanmadığını açıkladı. Umman açıklarında ise Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonları Merkezi tarafından iki ayrı deniz olayı bildirildi. Bunlardan birinde bir tankerin kimliği belirsiz bir mühimmatla vurularak makine dairesinin hasar gördüğü kaydedildi.

ABD ve işgalci İsrail'in İran'daki petrol rafinerileri ile elektrik altyapısını hedef alabilecek ortak saldırı planlarını değerlendirdiği bildirilirken, Trump'ın erteleme kararının ardından işgalci İsrail hükümetinin bu sürece destek verdiği ifade ediliyor. Ancak işgalci İsrail'in geçmişte ABD tarafından açıklanan bazı anlaşma girişimlerinden uzak durduğu ve İran ile Hizbullah konusunda Washington ile zaman zaman görüş ayrılığı yaşadığı hatırlatılıyor. Bölgedeki tüm bu gelişmeler, ABD'nin İran politikasında Suudi Arabistan başta olmak üzere bölge ülkelerinin ve İran'ın misilleme kapasitesinin belirleyici olduğunu gösterirken, Trump'ın erteleme kararının geçici mi yoksa kalıcı mı olacağı önümüzdeki günlerde yapılacak müzakerelerin seyrine bağlı olacak.