ABD'den Türkiye'ye Doğu Akdeniz için 'yaptırım' tehdidi

ABD senatörleri Bob Menendez ile Chris Van Hollen, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya yaptıkları çağrıda, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri nedeniyle yaptırım çağrısında bulundu.

ABD'den Türkiye'ye Doğu Akdeniz için 'yaptırım' tehdidi
14 Ağu 2020 09:20:01

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de Navtex ilan etmesi, Yunanistan, Mısır, Fransa ve Almanya'nın ardından ABD'yi de rahatsız etti. ABD Senatosu Dış İlişkiler komitesi Senatör Bob Menendez ile Devlet, Dış Operasyonlar ve İlgili Programlar Meclisi Alt Komitesi üyesi Chris Van Hollen, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya yazdıkları mektupla Türkiye'ye yaptırım talebinde bulundular. 

Pompeo'un Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'a yapacağı görüşme öncesinde gönderilen mektupta, Trump yönetiminden Türkiye'nin 'Gemilerini uluslararası sulardan çekmesi yönünde çağrıda bulunması' ve Pompeo'ya 'Türkiye'ye yeni yaptırımlar uygulamak için AB ile birlikte çalışması' talebinde bulunuldu.

“Amerika Birleşik Devletleri'nin bu kritik zamanda kararlı bir şekilde hareket edememesi, yalnızca Türklerin gerilimi daha fazla tırmandırmasına davetiye çıkaracaktır. Bu nedenle, Türkiye'nin donanma gemilerini Yunanistan'ın münhasır bölgesinden çıkarmasını ve uluslararası yükümlülüklerine uymasını sağlamak için tüm uygun önlemleri almanızı tavsiye ediyoruz" ifadelerinin yer aldı.

TÜRKİYE'YE ÖRTÜLÜ SİLAH AMBARGOSU

ABD Kongresinin son 2 yıldır Washington yönetiminin Türkiye'ye yapması muhtemel silah satışlarını gizlice dondurduğu dün ortaya çıkmıştı.

Savunma haber sitesi Amerikan Defense News'ın Kongre kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Kongrenin her iki kanadındaki dış ilişkiler komiteleri Rusya'dan S-400 satın alması nedeniyle "Türkiye'ye silah satışlarının dondurulması" yönünde adımlar atmıştı.

Haberde, Senato Dış İlişkiler Komitesi ile Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinin başkanları ve kıdemli bazı üyelerinin, yaklaşık 2 yıldır Washington'ın Ankara'ya silah satışına engel olduğu ifade edilmişti.




0 Yorum

Yorum Yaz