ABD'nin savaşlarda harcadığı son rakam: 6.4 trilyon dolar

Amerika’nın 2001’den bu yana Orta Doğu ve Asya’daki savaşlara 6.4 trilyon dolar harcadığı belirtildi.

ABD'nin savaşlarda harcadığı son rakam: 6.4 trilyon dolar
21 Kas 2019 15:12:30

 ÇEVİRİ


PINAR HİLAL BALTA - TIMETURK


Yeni bir araştırmaya göre Amerikan vergi mükellefleri, ABD'nin 11 Eylül 2001 sonrasında Afganistan, Irak, Suriye ve Pakistan gibi Ortadoğu ve Asya ülkelerinde sürdürdüğü savaşlarda toplam 6.4 trilyon dolar harcadılar.


Bu rakam, federal hükümetin son bir yıllık (2019) mali harcamalarından 2 trilyon dolar fazla. Hazine Bakanlığı'na göre ABD hükümeti, 30 Eylül'de sona eren mali yılda 4.4 trilyon dolar harcadı.


800 BİNDEN FAZLA İNSAN ÖLDÜRÜLDÜ


CNBC'den Amanda Macias'in haberine göre Brown Üniversitesi Watson Uluslararası ve Halkla İlişkiler Enstitüsü tarafından söz konusu savaşlara ilişkin yayınlanan yeni bir raporda, bu saşlarda 801 binden fazla insanın doğrudan savaşmanın neticesinde öldüğü belirtildi. Bunlardan 335 binden fazlası sivildi. Yaşanan şiddet nedeniyle 21 milyon insan yerinden edildi.


Rapor, Trump yönetiminin ABD askeri varlığını Suriye'den çekme kararı sonrasında hazırlandı.


Geçtiğimiz yıl, Trump, ABD birliklerini Afganistan'dan geri çekip çekmeme konusunda benzer açıklamalarla gündeme geldi. Fakat sonrasında Afganistan'da kalmaya devam etme kararı aldı.


BU RAKAM YALNIZCA HÜKÜMETİN YAPTIĞI HARCAMA


6.4 trilyon dolarlık rakam, ABD federal hükümeti adına Savunma Bakanlığı'nın doğrudan sağladığı maliyeti yansıtıyor.


Fakat araştırmayı yazan Neta Crawford'a göre Amerika'nın sürdürdüğü savaşları yalnızca Savunma Bakanlığı tarafından karşılanmıyor.


Crawford, 9-11 Eylül saldırıları sonrasında savaşların Irak, Afganistan, Pakistan ve Suriye'de yaşandığı fakat sonrasında 80'den fazla ülkeye genişlediğini söyledi: "Teröre karşı gerçekten küresel bir savaş oluyor."


Savaşlar uzuyor ve gittikçe daha fazla görevli, gazi ya da malulen emekli ödeme talep edecek.


Crawford konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor:


"ABD 2020'nin sonuna kadar ABD'nin ana savaş bölgelerinden tamamen geri çekilse ve diğer Teröre Karşı Küresel Savaş operasyonlarını durdursa bile, örneğin Filipinler ve Afrika'dan kaynaklı gazi bakımları ya da savaş borçlarına ilişkin maliyet nedeniyle 11 Eylül'ün sonundaki savaşların toplam bütçe yükü artmaya devam edecek."


Pentagon, Mart ayında Afganistan, Irak ve Suriye'deki savaşların her vergi mükellefine 2018 mali yılına kadar 7.623 dolara mal olduğunu tahmin ediyor.

Etiketler:   ABD Savaş


0 Yorum

Yorum Yaz