'Atılan komutanlar ABD'ye yakın komutanlardı'

Eski CIA danışmanı Henri Barkey, "Ordu ile ilişiği kesilen yüzden fazla amiral ve general var ve bu yönetim kadrosunun yüzde 46'sına denk geliyor. Atılan bu kişiler Amerika'ya yakın ve NATO'ya inanan komutanlardı. Bu Türkiye ile NATO ilişkileri açısından tehlikeli bir durum" şeklinde konuştu.

'Atılan komutanlar ABD'ye yakın komutanlardı'
05 Şub 2017 13:08:09

Amerika'nın Sesi'nden Mehmet Sümer'in haberine göre, eski CIA Danışmanı Henri Barkey, Washington'daki Partilerüstü Politika Merkezi'nde Türkiye, Rusya ve Suriye konulu bir panele katıldı.

"Suriye'de Türkiye ve Rusya ortak mı düşman mı?" başlıklı panelde bölgeye ilişkin gelişmeler değerlendirildi.

Woodrow Wilson Merkezi Ortadoğu Program Direktörü Henri Barkey Türkiye ve Amerika ilişkilerine ilişkin Suriye özelinde bazı tespitlerde bulundu.

'TÜRKİYE'NİN ÖNCELİĞİ ESAD DEĞİL'

Barkey, Suriye'de Türkiye'nin önceliğinin artık Beşar Esad'ın gitmesi olmadığını Türkiye'nin PKK gibi terör örgütü saydığı YPG'nin zayıflatılması konusuna odaklandığına dikkat çekti.

'TÜRKİYE'NİN NATO'DAN AYRILMASINI MÜMKÜN GÖRMÜYORUM'

YPG konusunda Amerika ile Türkiye'nin ters düştüğünü, bu sebeple Türkiye'nin Rusya'ya yakınlaştığını öne süren Barkey, "Türkiye'nin şu aşamada NATO'dan ayrılmasını mümkün görmüyorum" dedi. Barkey, Türkiye ile NATO arasında Suriye'deki operasyonlar yüzünden gerginlik olduğunu ama kendisine göre asıl sorunun bu olmadığını söyledi.

Barkey'e göre Türkiye ile NATO arasındaki asıl sorun; 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 100'den fazla generalin Türk ordusundan atılması.

'AMERİKA'YA YAKIN KOMUTANLARDI…'

Barkey "Ordu ile ilişiği kesilen 100'den fazla amiral ve general var ve bu yönetim kadrosunun yüzde 46'sına denk geliyor. Atılan bu kişiler Amerika'ya yakın ve NATO'ya inanan komutanlardı. Ancak yerlerine gelenlerin daha milliyetçi bir tavır içerisinde olduklarını görüyoruz. Bu Türkiye ile NATO ilişkileri açısından tehlikeli bir durum," şeklinde konuştu.



0 Yorum

Yorum Yaz