Atkı hukuksuzluğu devam ediyor! Mağdurlar CİMER'e başvurdu...

9.5 aydır haksız bir şekilde özgürlüğü elinden alınan Alparslan Kuytul Hocaefendi’ ye meşru çerçevede özgürlük isteyen sevenlerinin özgürlükleri kısıtlanmaya devam ediyor. Aralarında Semra Kuytul’un da bulunduğu bir grup vatandaş, dün yeniden hukuksuzca engellendi, haklarının bu denli kısıtlanmasına veryansın eden vatandaşlar, CİMER’e şikâyette bulundu. İşte ayrıntılar;

Atkı hukuksuzluğu devam ediyor! Mağdurlar CİMER'e başvurdu...
10 Kas 2018 10:58:29

Furkan Gönüllülerinden Özgürlük Çağrısı

Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin 08.02.2018’de çıkarıldığı mahkemece haksız bir şekilde tutuklanması üzerine talebe ve sevenleri meşru düzlemde çeşitli etkinliklerle Alparslan Kuytul’a özgürlük çağrılarını dile getirmeye devam ediyorlar.
“Alparslan kuytul Hocaefendi ve tüm mazlumlara hakları verilene kadar” meşru düzlemde etkinliklerimizi devam ettireceğiz şeklinde konuşan Furkan gönüllüleri, neredeyse attıkları her adımda bir polis engeli ile karşılaşıyor. Çeşitli şehir ve ilçelerde duvara yazı yazan, balon uçuran, özgürlük simgeli atkı takan, atkıyla yürüyen, atkıyla kitap okuyan, lokum dağıtan, stiker takan, konvoy oluşturan, bisiklet süren yüzlerce kişi gözaltına alınarak mağdur edildi.

Engellemeler Devam Ediyor

Özellikle üzerinde "Alparslan Kuytul’a Özgürlük" yazan atkıya karşı ayrı bir tahammülsüzlüğün olduğu da dikkatlerden kaçmadı. Atkı sebebiyle son bir ayda yurt genelinde 497 kişi gözaltına alınarak hakları kısıtlandı. Ciddi rakamların geçtiği bu hukuksuzluklara dün Adana’da bir yenisi daha eklendi.

Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin 8 Kasım'da 4. Ağır Ceza Mahkemesinde gerçekleşen duruşmasında tutukluluğunun devamına karar verilmesi üzerine haksız karara tepki göstermek maksadıyla dün özgürlük yürüyüşüne katılan Semra Kuytul ve bazı arkadaşları, atkılarıyla kaldırımda sessizce yürürken polis ekiplerince durduruldu. Yürümelerinin suç(!) olduğunu söylenerek atkılarının çıkartmaları ve dağılmaları istendi. Arkadaşlarıyla yolda yürüyen Furkan gönüllüleri, yaptıklarının suç kapsamına girmediğini, atkılarının ise bir suç teşkil etmediğini ifade ederek atkılarını çıkarmadılar. Atkılarını çıkarmayan vatandaşlar hakkında ise haksız bir şekilde tutanak tutuldu ve GBT kontrolleri yapıldı.


Semra Kuytul Hocahanım dün sabah maruz kaldıkları hukuksuz muamele hakkında sosyal medyada şu paylaşımlarda bulundu;

 


Daha öncesinde Adana’da 165 kişi hakkında tutanak tutularak emniyette ifadeye çağrılmıştı. Semra Kuytul Hocahanım ise atkıyla yürümesinden ötürü emniyete 3 kez ifade vermişti.


Semra Kuytul Hocahanım’ın atkıyla yürümesinden ötürü emniyete verdiği ifadeyi okumak için tıklayınız.


CİMER’E Şikâyette Bulundular

Uzun süre kaldırımda bekletilen ve haklarında tutanak tutulan vatandaşlar, bu mağduriyetlerinin ardından CİMER’e şikâyette bulundu.



Peki, Özgürlük Simgeli Atkıyla Yolda Yürümek Suç Mu?

Tüm etkinliklerini meşru düzlemde yaptıkları görülen Furkan gönüllülerinin, özgürlük yürüyüşleri de suç kapsamına girmemektedir. 2911 sayılı kanun gereğince de bu sessiz yürüyüş, fikir ve düşünce özgürlüğü kapsamına girmekte ve suç sayılmamaktadır.


İlgili kanunlardan bazıları ise şöyle;

2911 SAYILI TOPLANTI VE GÖSTERİ YÜRÜYÜŞLERİ KANUNU


Madde 3 – Herkes, önceden izin almaksızın, bu Kanun hükümlerine göre silahsız ve saldırısız olarak kanunların suç saymadığı belirli amaçlarla toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 10. maddesi ifade özgürlüğünü düzenlemektedir. Madde metni şöyledir:

“1. Herkes ifade özgürlüğü hakkına sahiptir. Bu hak, kamu makamları tarafından müdahale edilmeksizin ve ulusal sınırlar dikkate alınmaksızın, görüş sahibi olma, bilgi ve düşünceleri edinme ve yayma özgürlüğünü içerir. Bu Madde devletlerin yayıncılığı, televizyon veya sinema işletmelerini izin alma koşuluna bağlamasını engellemez.



0 Yorum

Yorum Yaz